Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proiect: Municipiul Iași va fi declarat oraș-martir al Revoluției din Decembrie 1989

tvr.ro
teatrul national iasi

Mai mulți senatori au depus, în Parlament, o propunere legislativă pentru declararea municipiului Iași „Oraș - martir al Revoluției din Decembrie 1989”, la 30 de ani de la Revoluție, „în semn de cinstire, pentru jertfele date și eroismul manifestat”.

Mai mulți senatori ai USR, PNL, PMP, PSD, ALDE, au depus, la Senat, o propunere legislativă pentru declararea municipiului Iași „Oraș - martir al Revoluției din Decembrie 1989”

„În semn de cistire, pentru jertfele date și pentru eroismul manifestat pentru victoria Revoluției din Decembrie 1989, municipiul Iași se declară „Oraș-martir al Rveoluției din Decembrie 1989”, se arată în proiectul de lege.

Inițiatorii explică, în expunerea de motive, că „nu putem trece cu vederea manifestările curajoase de contestare a dictaturii” ce au avut loc la Iași, în 1989.

„La împlinirea a 30 de ani de la Revoluţia Română din anul 1989, cu greu putem trece cu vederea faptul că oraşul Iaşi, unde - după cum o arată faptele, documentele, o consemnează istoricii - au avut loc, încă de pe 14 decembrie, manifestări curajoase de contestare a dictaturii, nu este recunoscut oficial drept „Oraş martir”. Revoluţia din luna decembrie a anului 1989 este un moment crucial, care trebuie să rămână întipărit deopotrivă în memoria colectivă naţională şi a comunităţilor locale. Toate demersurile care cinstesc faptele pline de curaj ale românilor care şi-au pierdut sau riscat viaţa şi libertatea trebuie făcute la timp şi cu toată responsabilitatea", au precizat iniţiatorii în expunerea de motive a proiectului”, este argumentat în expunerea de motive.

„Iaşi, oraş martir al Revoluţiei din 1989, nu ar face decât să pună oraşul pe harta locurilor în care s-au purtat lupte pentru România pe care o avem astăzi şi ar reda oamenilor speranţa că istoria noastră recentă nu s-a estompat în uitare, ci a fost treptat recunoscută şi valorificată, în concordanţă cu importanţa ei pentru ceea ce suntem noi astăzi", se mai arată în documentul citat.

Proiectul este înregistrat la Senat, pentru dezbatere, for decizional fiind Camera Deputaților.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.