Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proiectul care ar putea revoluționa viitoarele alegeri din România: tinerii de 16 ani ar putea primi drept de vot

Inquam Photos / Octav Ganea
alegeri vot

Trei studenţi au depus, miercuri, în Parlament, un proiect de lege care prevede dreptul de vot de la vârsta de 16 ani, cu ajutorul deputatului Alexandru Kocsis. ”Votul la 16 ani nu numai că este un drept care începe încet-încet să fie acceptat în statele europene, dar, până la urmă, este şi ceva firesc, natural pentru că legile României relevă cu claritate că la 16 ani, un cetăţean e capabil să fie raţional”, spun studenţii.

”La 16 ani poti să te angajezi, deci plăteşti taxe, în anumite contexte. Poţi să fii arestat şi declarat responsabil pentru propria faptă, deci eşti apt cognitiv să acţionezi conform propriilor convingeri. Votul la 16 ani nu numai că este un drept care începe încet-încet să fie acceptat în statele europene, dar, până la urmă, este şi ceva firesc, natural pentru că legile României relevă cu claritate că la 16 ani, un cetăţean e capabil să fie raţional”, scriu studenţii pe Facebook.

Iniţiatorii proiectului sunt studenţii Vlad Măntoiu, membru al Asociaţiei Studenţilor în Ştiinţe Politice – Universitatea din Bucureşti, Andreea Ioana Bobu şi Alexandru-Yuuki Anhara, alături de deputatul Alexandru Kocsis. Ei anunţă că au depus proiectul de lege ”care să permită ceea ce e firesc să se intâmple, să votezi la 16 ani, la alegerile europarlamentare şi locale. ”Încă nu există nicio garanţie că el va fi adoptat. De fapt, susţinerea politică e una destul de mică. Foarte puţini parlamentari, indiferent de formaţiunea politică, au semnat proiectul. Este necesar ca studenţii, elevii şi toată comunitatea de tineret să se pronunţe şi să arate susţinerea. Până la urmă, asta înseamnă democraţie şi pentru o societate sănătoasă, politicul trebuie să reflecte nevoile reale ale cetăţenilor”, spun studenţii iniţiatori.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.