Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proiectul de ordonanță privind ajutoarele pentru sectorul cultural a fost pus în dezbatere publică

sibiu100.ro
Ministerul Culturii

Ministerul Culturii a anunțat luni că proiectul de ordonanță privind acordarea ajutoarelor pentru relansarea sectorului cultural este în dezbatere publică, notează mediafax.

Potrivit proiectului, suma totală alocată Schemei de ajutor de stat pentru susținerea sectorului cultural este de 161.200.000 lei și va fi suportată în proporție de 85% din fonduri externe nerambursabile și diferența de la bugetul de stat. „Schema cuprinde 4 măsuri, repectiv granturi pentru organizarea de festivaluri culturale, granturi pentru organizarea de evenimente culturale, granturi pentru librării și granturi pentru edituri. Numărul estimat de beneficiari ai ajutorului de stat este de aproximativ 700 operatori culturali”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

De asemenea, suma totală alocată Ajutorului de minimis pentru susținerea sectorului cultural este de 212.750.000 lei și va fi suportată în proporție de 85% din fonduri externe nerambursabile și diferența de la bugetul de stat. Ajutorul de minimis va fi în sumă fixă forfetară de 8.000 euro/operator cultural și va fi utilizat pentru desfășurarea activității culturale curente. Numărul estimat de beneficiari ai ajutorului de minimis este de maxim 5.000 operatori culturali.

Din cauza măsurilor necesare pentru reducerea răspândirii coronavirusului Sars-CoV-2, majoritatea evenimentelor și festivalurilor culturale planificate pentru anul 2020 au fost anulate, astfel industria organizatoare de evenimente a fost puternic afectată, infrastructura artistică fiind în pericol de colaps economic, susțin reprezentanții Ministerului Culturii.

„În lunile iulie, august și septembrie ale anului 2019 au avut loc 5 evenimente cu mai mult de 10.000 de participanti, 26 de evenimente cu un număr între 5.000 și 10.000 de participanți și aproximativ 640 de evenimente cu mai puțin de 5000 de participanți. În lunile iulie, august și septembrie ale anului 2020, au fost anunțate 107 evenimente culturale care nu s-au mai desfășurat din cauza restricțiilor impuse de măsurile luate de Guvernul României pentru diminuarea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2. Anul 2021 stă în continuare sub semnul întrebării cu privire la posibilitatea desfășurării în condiții optime unor astfel de manifestări culturale”, se mai arată în document.

Astfel, potrivit notei de fundamentare, în anul 2020, librăriile au înregistrat vânzări între 25% și 45% mai mici decât în anul 2019, editurile micii și medii au înregistrat vânzări cu circa 75 – 80% mai mici decât în 2019, iar în cazul editurilor mari, scăderea a fost de 20% comparativ cu anul 2019.

Potrivit Ministerului Culturii, suma totală aferentă celor două scheme va fi împărțită astfel: 60% pentru sectorul cultural independent din România prin schema de ajutor de minimis și 40% pentru evenimente culturale și festivaluri (20%), respectiv librării și edituri (20%) prin schema de ajutor de stat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.