Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proiectul privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice a fost adoptat de Camera Deputaţilor

Inquam Photos / Octav Ganea
plen parlament camera deputatilor

Deputaţii au adoptat, miercuri, proiectul legislativ privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, cu amendamente, înregistrându-se 157 de voturi "pentru", 71 "împotrivă" şi patru abţineri. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea alineatului (3) al articolului 1 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea 111/2016, cu modificările ulterioare, în sensul includerii unor societăţi în categoria excepţiilor de la aplicarea actului normativ de bază.

Reprezentanţii PNL şi USR au precizat că nu vor susţine acest proiect din cauza mai multor aspecte de neconstituţionalitate.

"Fiecare dintre noi avem datoria, potrivit Constituţiei şi deciziei CCR, să elaborăm acte normative clare, previzibile şi care să respecte normele de tehnică legislativă. Dacă veţi citi, însă, amendamentele aduse propunerii legislative iniţiale, veţi constata că ea nu mai are nicio legătură cu ce propun iniţiatorii. Demersul iniţial era corect şi anume să fie exceptată de la prevederile OUG 109 Administraţia Naţională de Meteorologie şi atât. Asta propun în expunerea de motive iniţiatorii. De la acea propunere, s-a ajuns la o listă interminabilă de excepţii, ceea ce în mod evident contravine dispoziţiilor art. 1 alin. 5 din Constituţie şi normelor de tehnică legislativă. Mai mult decât atât, aţi introdus în acea listă infinită de excepţii o prevedere cu caracter general, pe care nu o înţelege şi nu o poate aplica probabil nimeni. Vă referiţi la a excepta de la aplicarea prevederilor ordonanţei pentru companiile de apă şi transport, fără a le nominaliza, pe când în restul listei daţi denumirea regiilor sau societăţilor care sunt exceptate", a declarat deputatul PNL Gabriel Andronache, anunţă Agerpres.

La rândul său, deputatul USR Cristina Prună a menţionat că actuala majoritate politică a ales să excepteze de la prevederile OUG 109/2011 zeci de companii, după ce a constatat că această ordonanţă face controlul politic "mai dificil". "OUG 109/2011 stabileşte nişte reguli importante pentru guvernanţa corporativă şi a fost un progres pentru stabilirea unor standarde de management profesionist pentru companiile de stat, paşii erau într-o direcţie bună. Deoarece OUG 109 face controlul politic mai dificil, dumneavoastră, actuala majoritate, v-aţi gândit să exceptaţi zeci de companii, mai întâi la Senat, apoi aţi mărit lista la Camera Deputaţilor. Orice motiv a fost bun pentru dumneavoastră, fie că a fost vorba despre companii de apărare, fie că a fost vorba despre instituţii de credit sau despre companiile de apă", a afirmat Prună.

Potrivit propunerii legislative, sunt exceptate de la aplicarea prevederilor OUG 109/2011 câteva zeci de companii şi instituţii din domeniul apărării, de creditare sau de apă, printre care Fabrica de Arme Cugir S.A., Societatea Arsenal Reşiţa S.A., Societatea Complexul Energetic Oltenia - S.A. (CEO), Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN), Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica S.A. şi companiile deţinute de aceasta, Societatea Naţională de Gaze Naturale ROMGAZ SA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.