Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Promisiunea premierului nipon Fumio Kishida: Sunt hotărât să mă dedic trup şi suflet pentru a depăşi această criză de pandemie de Covid-19

bloomberg.com
Fumio Kishida

Noul prim-ministru nipon Fumio Kishida s-a angajat vineri, în parlamentul de la Tokyo, să depună toate eforturile pentru a scoate ţara din criza provocată de pandemia de COVID-19, dar şi pentru a apăra teritoriul şi locuitorii Japoniei într-un mediu de securitate tot mai dificil, transmite Reuters, citat de agerpres.

Kishida a preluat funcţia de prim-ministru luni, înlocuindu-l pe Yoshihide Suga, a cărui autoritate a fost slăbită de criza epidemică. După o creştere a numărului de infectări, bilanţul zilnic a început recent să scadă, iar starea de urgenţă, aflată în vigoare o lungă perioadă, a fost ridicată în această lună.

'Sunt hotărât să mă dedic trup şi suflet pentru a depăşi această criză naţională împreună cu poporul, pentru a construi o nouă eră şi a transmite generaţiei următoare o ţară ai cărei cetăţeni sunt bogaţi la suflet', a afirmat Kishida în primul său discurs în parlament.

Un prim test major va fi pentru el conducerea Partidului Liberal Democrat (PLD, dreapta conservatoare), aflat la putere în Japonia, în alegerile generale de la 31 octombrie.

Kishida (64 de ani), fost ministru de externe, cu o reputaţie de mediator discret, a mai spus că guvernul va pune la punct în scurt timp un pachet stimulativ în sprijinul celor mai greu loviţi de pandemie - companii, dar şi familii cu copii, persoane fără un loc de muncă stabil ş.a. - şi va lua măsuri legislative pentru asigurarea resurselor medicale.

În discursul de vineri nu a precizat mărimea acestui pachet, dar luna trecută sugerase suma de 30 trilioane de yeni (268 miliarde de dolari).

Kishida şi-a reiterat hotărârea de a combate deflaţia şi de a insista pentru relaxare monetară îndrăzneaţă, cheltuieli bugetare rapide şi o strategie de creştere economică.

În ce priveşte securitatea şi politica externă, noul premier a afirmat că va apăra pacea şi stabilitatea Japoniei.

Ţara sa se confruntă cu dezvoltarea militară rapidă şi expansiunea maritimă agresivă ale Chinei, precum şi cu ameninţarea programelor nuclear şi balistic ale Phenianului.

Kishida a mai spus că intenţionează să actualizeze strategia de securitate naţională şi să consolideze capacităţile pazei de coastă şi de apărare cu rachete.

'În timp ce lucrăm cu state cu care împărtăşim valori universale, îi spunem ceea ce trebuie spus Chinei şi îi cerem să se comporte responsabil. Totodată, menţinem dialogul şi continuăm cooperarea cu ei în abordarea subiectelor de interes comun', a subliniat el.

În discursul în parlament, noul prim-ministru a descris alianţa de securitate cu Statele Unite drept 'fundamentul păcii şi prosperităţii în lume' şi s-a angajat să consolideze această alianţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.