DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Promisiunile legate de pensii sunt iarăși neîndeplinite. Ce se întâmplă cu reforma asumată prin PNRR

FACIAS
FACIAS

Pensionarii primesc o lovitură neașteptată, după ce o serie de măsuri prevăzute în reforma sistemului de pensii, asumată prin PNRR, au fost ignorate, iar termenul propus pentru adoptarea lor a fost depășit.

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), care monitorizează implementarea celor mai importante investiții și reforme stabilite prin Planul Național de Redresare și Reziliență, semnalează că o primă țintă în implementarea reformei cu termen la sfârșitul lunii martie 2022 consta în modificarea cadrului de reglementare pentru a se asigura sustenabilitatea pensiilor din pilonului 2. Însă nici până astăzi aceste măsuri nu au fost luate.

„În data de 16 martie 2022, pe repede înainte, Guvernul României a emis o ordonanță de urgență care prevede doar majorarea cotei de contribuție la fondul de pensii de la 3.75% la 4.75%, fără a mai include și restul prevederilor stabilite prin PNRR. Cadrul legislativ ar fi trebuit să includă și măsuri de digitalizare a funcționării sistemului de pensii private, diversificarea investițiilor din pilonul II de pensii, reglementarea viitoarelor ajustări ale regimului de investiții ale fondurilor de pensii private, etc. Toate aceste modificări care ar fi trebuit incluse în noul cadrul legislativ lipsesc cu desăvârșire”, transmite FACIAS.

O situație similară se prefigurează și în cazul unui alt obiectiv din PNRR, cel prin care ar urma să se construiască și echipeze 110 creșe. Termenul asumat în PNRR pentru semnarea contractelor este iunie 2022 și, spune FACIAS, timpul rămas probabil nu va fi suficient pentru a respecta termenul.

„Ministerul Educației și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației ar trebui să finalizeze semnarea contractelor cu operatorii publici pentru construirea, echiparea și operaționalizarea a 110 creșe până cel târziu la sfârșitul lunii iunie 2022. Au mai rămas mai puțin de 3 luni de zile pentru ca Ministerul Educației să identifice operatorii publici pentru încheierea contractelor în vederea construirii creșelor, conform jalonului din PNRR cu termen de implementare sfârșitul lunii iunie 2022”, spune FACIAS.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.