Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Propaganda primăriței Clotilde Armand, desființată de DNA: Dosarul privind banii încasați de polițiștii locali a fost clasat/ DOCUMENT

politia locala

În ultimele luni au apărut în presă numeroase articole în care foștii șefi ai Poliției Locale Sector 1 erau acuzați că și-au plătit ilegal ore suplimentare în pandemie. Primarul Clotilde Armand s-a alăturat corului acuzatorilor, susținând chiar că va cere banii înapoi de la polițiștii locali. Actualul șef al Poliției Locale Sector 1, Edward Radu Horotan, a depus și un denunț la DNA pe numele predecesorului său, Ionuț Deaconu.

În data de 14 octombrie 2021, procurorul DNA Ionuț Mortu a semnat ordonanța de clasare a dosarului, constatând că nu au existat încălcări ale legii. Șeful Poliției Locale Sector 1, autorul plângerii penale, este pensionar MAI. În calitate de director general al Poliţiei Locale a Setorului 1, are un venit anual de 58.369 de lei, care se adaugă unei pensii de polițist de 105.000 lei.

„Potrivit legii, poliţiştilor locali nu li se pot acorda bani pentru orele suplimentare ci doar timp liber. Fosta conducere a poliţiei locale a interpretat însă legea după bunul plac astfel încât angajaţii să fie plătiţi”, se arăta într-un reportaj Digi24 în luna aprilie. Aceste susțineri sunt demontate în ordonanța de clasare.

În ceea ce privește imposibilitatea compensării cu timp liber corespunzător a orelor suplimentare efectuate de către angajații Poliției Locale Sector 1, în cuprinsul notelor de fundamentare mai sus menționate, s-a arătat că nu poate fi estimată data ieșirii din starea de alertă, existând posiblitatea prelungirii acesteia sau chiar decretarea din nou a stării de urgență, astfel încât era imposibilă compensarea orelor suplimentare efectuate de angajați cu timp liber corespunzător în următoarele 60 de zile.

Ulterior sunt citate textele de lege care prevăd că munca suplimentară se compensează cu ore libere în următoarele 60 de zile, iar în cazul în care această compensare nu este posibilă, orele suplimentare se vor plăti cu un spor de 75% sau de 100%, după caz, din salariul de bază.

„Legiuitorul a prevăzut o prime dispoziții legale, în sensul că, în perioada 2019-2021, munca suplimentară efectuată de către personalul încadrat în sectorul bugetar trebuia să fie compensată doar cu timp liber corespunzător, același legiuitor instituid totuși o exceptare, pentru perioada 2020-2021, în cazul muncii suplimentare efectuate de către personalul militar, polițiști, polițiștii din penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională”, se arată în ordonanță.

Ulterior, se arată că, potrivit legii și potrivit unei decizii a CCR, și polițiștii locali se încadrează la excepția prevăzută de lege, contrar susținerilor denunțătorului.

Se mai arată plata orelor suplimentare a fost analizată de Curtea de Conturi, nefiind identificate abateri de la legalitate.

Ordonanța de clasare poate fi citită AICI! (.pdf)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.