Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Propaganda rusă stă cu ochii pe PoliticScan

spamm

Mașinăria de propagandă rusească a fost studiată, de-a lungul ultimilor ani, de presa internațională. Mai multe publicații de renume din afară au încercat să explice modul prin care președintele rus face asta prin intermediul mai multor trusturi de presă, prin site-uri, dar și prin intermediul revistelor școlare. Drept urmare sunt făcute publice mesaje care îl avantajează pe președintele rus sau Rusia, dezinformări sau mesaje prin care sunt puse într-o lumină proastă puterile din afară. Propaganda rusească este direcționată în interiorul țării, dar și în afara granițelor Rusiei.

propaganda

Se pare că în funcție de interese, propaganda rusă, în diverse forme ajunge și în România, inclusiv pe site-ul PoliticScan, care a fost spamat cu adresa unui site în rusă. ”Atacul” a fost observat la doar câteva ore după ce PoliticScan a publicat un interviu în exclusivitate cu Maia Sandu. Referiri către site veneau de la adresa с.новым.годом.рф.

propagandaRusa

În urma unei verificări a adresei cu pricina am constat că este o pagină cu o felicitare:

spamm

Citește și INTERVIU EXCLUSIV. Maia Sandu: Există riscul repetării scenariului din Ucraina în Moldova

Mai multe site-uri scriu că adresa este un spam creat special pentru a îngreuna buna desfășurare a unui site și, totodată, de a-i scădea valoarea în indexarea pe Google.

Un incident similar, în care a fost implicat un site din Rusia, a fost raportat recent de ziarul Adevărul. Vineri 29 ianuarie a fost publicat articolul Publicitatea prin Google, folosită ca atac la Klaus Iohannis pe site-ul „Adevărul”.

”Pe site-ul „Adevărul", prin sistemul de afişare a publicităţii Google AdWords, a fost sponsorizată o reclamă care dezinformează cu privire la o lege promulgată de Klaus Iohannis. Textul respectiv este contextualizat doar pe subiectul klaus iohannis şi doar pe acea ştire. Trimiterea este către site-ul news.stanroll.ru pe care este afişată prima ştire cu Iohannis - evident falsă - şi restul casetelor sunt cu diverse titluri false. Domeniul a fost creat în acest an, pe 10 ianuarie 2016, după cum se vede în lista de informaţii despre acesta. De asemenea, la website title apare denumirea Vocea Rusiei. Localizarea după IP fixează Londra, Marea Britanie, ca oraş”, se arată în articol.

De ce un spam de pe adresa unui site în limba rusă? Pentru că Maia Sandu, fostul ministru al Educației din Republica Moldova, vrea să înființeze partidul PAS și susține parcursul european al țării. O posibilă explicație ar fi declarațiile ei acordate PoliticScan:

Ce credeți că va face Rusia în perioada următoare? Poate urma o provocare, se poate repeta scenariul Crimeea? Cum vedeți faptul că Putin imediat a convocat un Consiliu Suprem de Apărare al Țării?

Eu cred că guvernarea pro-europeană i-a fost de mare folos Rusiei. Pentru că ei au distrus visul european al Republicii Moldova, ei l-au compromis. Nu a trebuit să vin Rusia, sau cineva din afară, ca să încerce să ne oprească din acest drum. Și acesta este lucrul care ne supără cel mai mult. Pe intern s-au comis erori enorme care ne vor costa pe termen mediu și pe termen lung.

Ați făcut o vizită în Statele Unite ale Americii. Cu cine v-ați întâlnit acolo?

Am fost la un eveniment organizat de diaspora moldovenească și am discutat anume despre cum facem să construim instituții puternice în Republica Moldova astfel încât pe viitor să nu mai existe posibilitate, că tentația va exista întotdeauna, ca cineva să vină să își subordoneze instituțiile statului. Și pentru că eram acolo am reușit să merg și la Washington, unde am avut discuții cu societatea civilă, dar și cu reprezentanți ai autorităților, pentru a le transmite punctul nostru de vedere, cum vedem noi lucrurile în Republica Moldova și să le spunem că noi apreciem democrația și o să continuăm să luptăm pentru ea.

Vedeți o axă București-Washington în viitor? Ați vrea ca parteneri România și SUA? Sau o axă București-Bruxelles-Washington?

Este firesc să fie așa și am avut suficiente exemple când acest lucru s-a demonstrat că este eficient. Pe aceste dimensiuni cred că trebuie să îmbunătățim, în primul rând, înțelegerea lucrurilor care se întâmplă în Republica Moldova și să consolidăm această relație.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.