Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proprietarul Liberty Galați, înfundat în anchete internaționale privind spălarea de bani. Împrumuturi de milioane garantate de stat, pur și simplu evaporate

Gupta Family Group
Sanjeev Gupta

Anul a început prost pentru baronul oțelului Sanjeev Gupta, proprietarul GFG Alliance (Gupta Family Group) care deține și combinatul Liberty Galați din România. Pentru omul de afaceri anglo-indian, căderea a început în martie 2021, când principalul său finanțator, Greensill Capital, a intrat în faliment, scoțând la iveală fragilitatea și opacitatea imperiului său.

În încercarea de a-și salva imperiul de numeroasele probleme financiare, care amenință închiderea unor a dintre fabricile din Franța, Gupta ar fi încercat salvarea fabricilor sale din Liege, printr-un ajutor  din partea Liberty Galați constând în rulouri laminate la cald și refinanțarea unor datorii. Todayinliege.be relatează insă că planul a eșuat, 700 de angajați fiind în pericol de a-și pierde locurile de muncă. Problemele patronului Liberty nu se opresc aici.

Potrivit Financial Times, informație preluată ulterior de majoritatea presei internaționale, Parchetul din Paris a deschis anul trecut o anchetă privind suspiciuni de "utilizare abuzivă a activelor corporative" și de "spălare de bani" în cadrul conglomeratului său GFG Alliance. Printre fapte: dispariția misterioasă a unui împrumut garantat de stat de 18 milioane de euro într-un cont din Germania.

Ancheta Parchetului din Paris care riscă să scuture imperiul lui Gupta a început mai întâi la nivel regional, după dispariția unui împrumut garantat de stat, în valoare de 18 mil Euro, acordat topitoriei Liberty Aluminium Poitou din Vienne, Franța, aparținând grupului GFG. Potrivit angajaților fabricii care au raportat cazul, banii au dispărut la scurt timp după ce au fost plătiți.

Publicația franceză Challenges prezintă detaliile complicate. Concret, în decembrie 2020, compania deținută de Gupta a solicitat un împrumut garantat de stat pentru a relansa activitatea de aluminiu a topitoriei. După obținerea banilor, aceștia au dispărut într-unul dintre conturile băncii din Germania, după ce au fost în tranzit timp de numai 48 de ore în Franța. Cum a fost identificată frauda? Banca ar fi fost obligată să recheme fondurile în Germania pentru a respecta perioada de așteptare de două luni, stabilită de guvernul francez înainte de a acorda garanția sa.

De atunci, nicio veste. Fondurile nu s-au mai întors niciodată în contul fabricii de la Société Générale, și este posibil ca unele să fi dispărut în Germania, potrivit anchetatorilor. Restul este reținut în prezent de autoritatea germană de reglementare financiară, BaFin, după ce compania finanțatoare Greensill a fost plasată în insolvență în martie 2021. Un faliment răsunător care îi lasă pe angajații turnătoriei cu puține speranțe de a mai vedea vreodată acest împrumut în conturile fabricii.

Potrivit mai multor foști angajați intervievați de Challenges, sistemul complex pus la punct de industriaș în companiile sale, riscă să le dea bătăi de cap anchetatorilor. Grupul lui Gupta are o structură opacă, alcătuită din mai multe holdinguri și o rețea de fabrici cumpărate prin Buy Out. Acest lucru a fost de fapt denunțat de liderii sindicali în momentul cumpărării topitoriei Poitou, în mai 2019, își amintește Jean-Philippe Juin, delegat CGT.

Din aprilie 2021, topitoria Poitou a fost plasată în lichidare judiciară. În așteptarea găsirii unui cumpărător, firma Roland Berger a fost însărcinată, la 19 octombrie, să caute candidați pentru preluarea activității, nicio companie națională nefăcând deocamdată o ofertă.

Între timp, uzina ar trebui să continue să funcționeze până în 2025 datorită comenzilor de la Renault, care va continua să se aprovizioneze cu capete de cilindri. Dar investițiile prevăzute pentru a aduce uzina la standardele moderne au fost definitiv compromise de dispariția acestui împrumut, din care o parte este în prezent înghețată într-un cont, de către autoritatea germană de reglementare financiară, BaFin, din Germania. Inițial, cazul a fost trimis în aprilie 2021 la Parchetul local din Poitiers, dar în cele din urmă a fost transferat la Paris, din cauza complexității mari a cazului și a dimensiunii sale europene.

Cum este afectat business-ul românesc

În plin scandal internațional și în contextul derivei financiare, combinatul deținut de Gupta în România, Liberty Galați, ajunge pe prima pagină a presei internaționale la începutul lui 2021 după ce și-a vândut creditele de carbon în 2020. Ulterior, și-a dat seama că nu mai poate acoperi costul poluării și ar avea nevoie de 100 milioane de euro. Mai mult, potrivit Mediafax, șefii combinatului din Galați ar fi implicați în scandalul de corupție care îl implică pe fostul ministru al Mediului, Costel Alexe. Acesta din urmă este acuzat de DNA că ar fi luat mită un tir de tablă de gard, de 100.000 lei pentru a debloca alocarea de certificate de carbon pentru Liberty Galați în valoare de 180 mil euro.

Potrivit Financial Times, consultanții chemați de GFG pentru a gândi un plan de restructurare a conglomeratului, au evaluat uzinele deținute de Gupta în Europa de Est, inclusiv Liberty Galați, la o valoare negativă de 2.6 miliarde dolari, în contextul în care au datorii de 1,6 miliarde dolari. Cu un imperiu aflat în mod evident în derivă, Gupta încearcă să își mascheze problemele din România cu acțiuni îndoielnice, aici încadrându-se și oferta de preluare COS Târgoviște de la finalul anului trecut. Deși administratorul judiciar a descalificat oferta, considerând-o neserioasă, Liberty a decis sa conteste procedura, riscând să compromită mult întârziatul proces de vânzare al uzinei din Târgoviște aflate în faliment, de care depind aproape 1.000 familii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.