Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Propunere explozivă, la cel mai înalt nivel din Europa: Actul fondator NATO-Rusia să fie anulat

REUTERS/DADO RUVIC/ILLUSTRATION
nato rusia

Estonia a cerut abolirea Actului fondator NATO-Rusia. 'Este momentul potrivit pentru a anula Actul fondator dintre NATO și Rusia', a declarat vineri ministrul de externe al Estoniei, Urmas Reinsalu, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe din Europa Centrală și de Est (B9) de la Łódź, Polonia.

Urmas Reinsalu este citat de Serviciul de presă al Ministerului de Externe al Estoniei. Reinsalu şi-a argumentat iniţiativa sa prin acțiunile Rusiei din Ucraina, subliniind că, pe fondul situaţiei respective 'nu se poate discuta despre niciun fel de cooperăre dintre NATO şi Rusia (...)'.

NATO salută aderarea Finlandei

Potrivit ministrului, este, de asemenea, important să se stabilească un plan de cooperare între NATO și Uniunea Europeană, care să reflecte Declarația comună NATO-UE, adoptată în luna ianuarie.

Reinsalu consideră că, la următorul summit al NATO de la Vilnius, din luna iulie, este necesar să se ofere Ucrainei un plan clar de aderare la Alianță. 'Securitatea europeană ar trebui să fie fără zone gri', a specificat ministrul de externe.

În cadrul reuniunii miniștrilor de externe din Europa Centrală și de Est (B9), de la Łódź, Polonia, miniștrii de externe ai țărilor din Europa Centrală și de Est au salutat aderarea Finlandei la NATO. 'Aderarea Finlandei la NATO întărește securitatea regiunii și oferă o oportunitate de aprofundare a cooperării', a precizat Reinsalu, exprimându-și convingerea că Ungaria și Turcia vor aproba în curând și cererea Suediei de a adera la NATO.

Actul fondator NATO-Rusia privind relațiile reciproce, cooperarea și securitatea a fost semnat la Paris, la 27 mai 1997.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.