Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Propunere INEDITĂ din PNL - Și vot într-un tur și vot în două tururi la primari! Cum e POSIBIL

stampila vot

Propunere surpriză din PNL. La alegerea primarilor să se folosească în același timp ambele tipuri de scrutin - și într-un tur așa cum prevede acum legea, dar și în două tururi cum solicită PNL. Prim-vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL) Dan Motreanu a anunțat că va propune, marţi, în Biroul Politic Naţional al PNL, o nouă formulă de alegere a primarilor din România. El a declarat, luni după-amiază, cu prilejul lansării candidaţilor PNL din Botoşani, că susţine ideea alegerii primarilor din mediul rural într-un singur tur de scrutin, iar primarilor din mediul urban în două tururi.

Motreanu spune că acest model este aplicat cu succes în mai multe state europene, dând ca exemple Italia, Franţa sau Germania.

PNL va continua această luptă pentru a impune alegerea primarului în două tururi de scrutin.

Eu aș vrea să fac o diferențiere și nu vreau să fie percepută ca un compromis pe care vrem azi, noi, PNL, să-l facem PSD: aș propune ca în cel mai scurt timp - la începutul sesiunii parlamentare - să modificăm legislația electorală astfel încât primarii din mediul rural să fie aleși în continuare într-un singur tur iar cei din mediul urban în două tururi.

Vezi și: Klaus Iohannis intră în hora PNL: Cere două tururi

Nu este vorba de un compromis, ci de o practică europeană. În toate țările europene, primarii sunt aleși în funcție de numărul de cetățeni. În Italia, primarii din mediul rural, sau din localități sub 15.000 de locuitori, sunt aleși într-un anumit fel. În Franța, sunt reglementări pentru alegerea primarilor în localități sub 3500, peste 3500, și peste 30.000 de locuitori.

Este doar propunerea mea, nu este în numele partidului. E o propunere personală pe care doream să o fac mâine conducerii PNL”, a spus Dan Motreanu azi într-un discurs la evenimentul de lansare a candidaților PNL Botoșani.

Pe de altă parte, prim-vicepreşedintele PNL a subliniat că există posibilitatea legală de modificare a legislaţiei electorale cu un an înainte de alegeri.

"Este o mare minciună care se aude la televizor că nu se poate modifica legislaţia electorală cu mai puţin de un an înainte de alegeri. Este o mare minciună pe care PSD o perpetuează la televizor, pentru că atât Ghidul de bune practici electorale întocmit de Comisia de la Veneţia, cât şi jurisprudenţa Curţii Constituţionale spun foarte clar că este posibilă modificarea legislaţiei electorale în acest interval de timp cu o singură condiţie: ca această modificare să vină în sensul lărgirii drepturilor electorale, nu restricţionării lor", a mai precizat Motreanu.

Vezi și: Gorghiu vrea consultari cu Ciolos si liderii partidelor saptamana aceasta

Vezi și: Dacian Cioloș s-a răzgândit: Vrea să dea ordonanță pentru alegeri în două tururi

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.