Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Propunere inedită: O localitate să poarte numele Reginei Ana

Historia
regina ana

Decesul Reginei Ana a cutremurat o ţară întreagă. Înmormântarea acesteia a stârnit extrem de multe polemici, dar acum, în spaţiul public, a apărut o nouă propunere inedită. Profesorul Alexandru Muraru spune că ar trebui ca o localitate să poarte numele Reginei Ana.

Citeşte şi: Crin Antonescu prevestește SFÂRȘITUL lui Klaus Iohannis: În ce PERICOL e președintele

"Adevărata domnie a Reginei Ana va începe în după-amiaza zilei de 13 August, atunci când, pentru eternitate, va sluji în pământul țării pe care a iubit-o cu prețul sacrificiului întregii sale vieți. „Îi iubesc pe români din tot sufletul, așa cum îmi iubesc soțul” declara Regina Ana cu lacrimi în ochi, la înmormântarea lui Corneliu Coposu, în noiembrie 1995. Pentru Ana, această femeie extraordinară, Mihai I era chiar România, Mihai I erau însăși românii, toți, ca popor. A iubit cele trei ființe ale sale: omul de lângă ea, „notre patrie”, cum obișnuia să spună, și pe români. Cei din urmă vor avea ocazia, de acum înainte, să-și întâlnească Regina în fiecare clipă la Curtea de Argeș, fiind astfel părtași, la domnia Sa pentru totdeauna.

Citeşte şi: Traian Băsescu îi face praf pe Tăriceanu şi Victor Ponta: Cum i-a atacat fostul preşedinte

Într-un anume fel, destinul Reginei Ana se aseamănă cu cel al lui Corneliu Coposu, găsindu-și liniștea, prețuirea și admirația abia spre sfârșitul vieții și mai ales după. Memoria și legenda lor va dăinui peste generații, răzbunând aceste ființe care au îndurat în tăcere suferința unui popor. Nu poți decât să te înclini în fața unui asemenea personaj, cum a fost Regina Ana, când te gândești că acest om a iubit o țară condusă de niște criminali 40 de ani și care urmărea să o extermine, atât pe ea cât și pe Rege, si după 1990 a alungat-o la propriu cu mitraliera pe autostradă. Să vorbești și să visezi zi de zi despre și la o țară despre care nu știi dacă te va primi, e o dovadă de sacrificiu orb, suprem, cum numai oamenii excepționali pot face.", spune Moraru.

Citeşte şi: Crin Antonescu a identificat asemănările dintre PNL și PSD

Acesta nu se opreşte însă aici. Profesorul vorbeşte despre personalitatea şi greutăţile Reginei Ana. " Revedeți imaginile cu majestățile lor revenind în februarie 1997 și veți remarca o secvență a acestui „Rege din dreapta Regelui”. Mihai, emoționat de revenirea acasă, plângând, cu Principesa Margareta, întâmpinându-l la scara avionului, și Regina Ana îmbărbătându-l cu palme zdravene peste umăr. Mereu și mereu lângă el, fiind acolo unde și când trebuie pentru ca acest Om să nu clacheze, să nu se piardă, să nu-și arate lacrimile de o viață.„Mama mea este o persoană foarte dezinvoltă, slavă Domnului!” spunea Principesa Margareta într-un interviu, moștenind parcă aceeași dezinvoltură, același reflex al umorului spontan, un antidot pentru toate nelegiuirile, nedreptățile și dramele prin care a trecut această familie.

CIteşte şi: Dorit cu insistență de unii, Crin Antonescu vorbește despre revenirea la șefia PNL

Umilințe de nedescris din partea unor neoameni vremelnici după 1990, din partea vieții nedrepte pline de privațiuni și lipsuri și a situației precare financiare. Toate au fost primite cu stoicism și tind sa cred că fiecare lovitură a transformat acest om, dând-i tărie de caracter și o speranță de fier. Ca mamă, a crescut cinci fete, cu atâtea lipsuri și mutări, trăind amărăciunea de a nu putea să le ofere o viață, așa cum poate și-ar fi dorit. Le-a inspirat aceeași modestie și același sens firesc și simplu de a trăi, de a urma propriul drum, fără a aștepta de la nimeni miracole și lucruri gratis. Principele Radu mărturisea că Regina a urât mereu bijuteriile, hainele scumpe pentru că nu credea că acestea îl pot schimba pe om dar și pentru că „pur și simplu nu și le-a permis niciodată”. Regina a povestit într-un interviu cum au fost nevoiți, în timpul exilului, să vândă bijuteriile și obiectele de valoare pentru a se putea întreține. Cum muncea cot la cot în gospodărie, încât nici nu a avut răgazul vreodată cred să se gândească de ce nu e altfel. Nu a învinovățit pe nimeni, și-a dus crucea, cum se spune în popor. Și peste toate acestea a și mărturisit că viața nu îi e datoare cu nimic.

A fost o femeie simplă, plină de optimism, vigoare și cutezanță, cu inocența omului credincios aflat sub „vremi”, păstrând simplitatea demnă a românului și a europeanului din alte timpuri. Sute de amintiri personale ale românilor obișnuiți care au avut șansa să o întâlnească se rostogolesc în aceste zile, fiecare dintre ele mărturisind această simplitate remarcabilă a unui personaj care a venit dintr-o lume a aristocrației pentru a se dedica pentru totdeauna pentru una de rând. Regina Ana a trăit toate nenorocirile exilului în solidar cu românii aflați în pribegie, deși ar fi putut oricând să aleagă alt drum, mai facil, mai firesc, mai aproape de familia și statutul său, mai aproape de omenesc. A renunțat practic la tot pentru a urma un Om și visul său: acela de a-și vedea țara liberă, de a înfrunta un deșert al unei vieți pline de neprevăzut, de catastrofe personale. Regina povestea adesea, în anii 90, când Regelui i-a fost interzisă revenirea în țară, că Suveranul îi spunea: „Fă tu ceea ce eu nu am putut eu să fac”. Această sarcină de misionar al monarhului a transformat-o într-o legendă vie a regalității după 1989. De aceea, toate prorocirile detractorilor familiei regale sunt contrazise de 25 de ani și mai ales de ultimii ani. Simpatia de care se bucură casa regală este fără precedent iar patrimoniul regalității va include memoria ultimei regine a românilor. Prin numele său purtat mereu peste tot în lume a fost un ambasador al României, al imaginii valorilor profunde, departe de țară. Prin modul demn și simplu în care a trăit și a slujit Omul destinului său, Ana a României a fost un miracol de susținere pentru Mihai I.„Simt că trebuie să fac mai mult pentru omul meu și pentru visele lui. Dumnezeu mi-a dat omul vieții mele” spunea Regina.", a spus Moraru într-o opinie pentru revistatimpul.ro.

Citește și: A arătat tot la piscină: Vedeta care a renunțat la haine, în București / FOTO HOT

Profesorul a venit cu mai multe propuneri inedite. Totul ar trebui să se întâmple în cel mai scurt timp. "Ar fi potrivit și firesc să vedem, în anii următori, instituții de sănătate – căci a fost infirmieră pe front, în timpul celui de-al doilea război mondial – care să-i poarte numele, clădiri, săli de curs în școli sau universități, spații din instituții publice, străzi, piațete, busturi sau plăci memoriale în locurile în care a fost – un binevenit omagiu pentru comunități, în memoria celei de-a patra regine, neîncoronate, a românilor. Dar mai mult decât toate acestea – pentru că Regina a fost apropiată de românul din comunitățile rurale a cărui suferință a înțeles-o din perspectiva unui om care nu vrea privilegii, refuză ideea de ceremonial și adună suferința tuturor nedreptăților în dragostea pe care le-a arătat-o – ar fi un gest onorabil dacă o mică localitate rurală din România îi va purta numele în viitor. O cinstire a memoriei unei personalități care ar rămâne încrustat în vatra satului românesc.", a mai spus profesorul pentru sursa citată.

Citeşte şi: Întâlnire la nivel înalt între Gabriela Firea şi Ambasadorul SUA: Ce s-a pus la cale

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.