Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Propunere inedită: Trimiterea jihadistilor la cursuri de 'deradicalizare'

Jihad ISIS

Premierul britanic David Cameron a apreciat, într-un articol publicat luni în cotidianul The Times, ca jihadistii care se întorc din Siria trebuie sa participe la cursuri de 'deradicalizare', în opinia sa extremismul islamic fiind cea mai mare problema sociala a Marii Britanii, consemneaza agentia EFE.

În opinia liderului conservatorilor britanici, islamistii radicali ameninta securitatea Marii Britanii si aduc prejuducii 'democratiei multirasiale si multireligioase', acesta fiind si motivul pentru care executivul de la Londra a decis sa elaboreze o strategie pentru combaterea jihadismului.

În cadrul acestui plan, precizeaza Cameron, vor fi create programe de deradicalizare la care vor trebui sa participe teroristii eliberati din închisoare sau cei care au revenit din Siria. Obiectivul planului este sa atace 'veninul' la toate nivelurile pentru a combate ideologia ce sustine jihadismul, subliniaza Cameron, avertizând ca 'înfrângerea dusmanilor nostri va cere timp, rabdare si o adaptare constanta'.

Pe de alta parte, Cameron a sustinut ideea sprijinirii musulmanilor care se opun retoricii extremiste si care lupta împotriva jihadistilor.

'Este batalia unei generatii', si ea 'va fi câstigata numai cu argumente si putere de convingere, cu oameni care demonstreaza puterea valorilor noastre liberale, democratice', a mai indicat seful executivului britanic în articolul aparut înaintea publicarii detaliate a strategiei sale pentru combaterea islamismului radical.

Printre elementele deja anuntate ale strategiei se numara posibilitatea ca parintii sa confiste pasapoartele copiilor lor în vârsta de pâna la 17 ani, daca banuiesc ca acestia din urma ar putea fi radicalizati, vârsta maxima permisa la ora actuala, începând din luna iulie, fiind de 16 ani, iar în baza acestui drept multi parinti au retinut deja astfel de pasapoarte. În plus, persoanele condamnate pentru extremism religios nu vor mai avea dreptul sa lucreze cu copii minori.

Guvernul de la Londra estimeaza ca peste 700 de britanici au plecat în Siria si Irak pentru a intra în rândurile combatantilor gruparii Statul Islamic (SI), circa jumatatea dintre ei revenind între timp în Marea Britanie.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.