Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Propunerile FMI riscă să irite armata Ucrainei. Kievul amână acordarea primelor pentru soldaţii necombatanţi

ABC News
soldati front ucraina

Guvernul ucrainean se confruntă cu dilema reintroducerii primelor pentru soldaţii necombatanţi, cu riscul afectării şi mai mult a echilibrului bugetar deja greu de menţinut, sau a renunţării la aceste prime, aşa cum recomandă Fondul Monetar Internaţional (FMI), caz în care riscul este de a creşte nemulţumirea în rândurile armatei, relatează vineri agenţia EFE, conform Agerpres.

Din motive economice, guvernul de la Kiev a decis în luna februarie să elimine prima de 30.000 de grivne (peste 730 de euro) pe care de când a început războiul cu Rusia o primesc toţi soldaţii care nu îndeplinesc misiuni de luptă. Pentru soldaţii angajaţi în operaţiunile militare prima este în continuare de 100.000 de grivne, echivalentul a circa 2.400 de euro.

În urma criticilor venite dinspre cei afectaţi de suprimarea respectivei prime, parlamentul ucrainean a reintrodus-o printr-o lege votată pe 10 aprilie, dar care nu prevede şi mecanisme suficiente pentru colectarea banilor destinaţi acestor plăţi.

Fără surse de finanţare pentru acoperirea cheltuielilor, noua lege nu a intrat în vigoare. În acest timp, opoziţia acuză guvernul şi partidul preşedintelui Volodimir Zelenski că vrea să facă economii tocmai pe seama armatei pentru a cheltui în schimb pe alte lucruri. De partea sa, puterea acuză opoziţia de populism.

Dar însuşi şeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a cerut să fie amânată reintroducerea primei pentru trupele necombatante.

La fel se pronunţă şi reprezentantul FMI pentru Ucraina, Vahram Stepanyan, care a avertizat că reintroducerea acestei prime va costa bugetul Ucrainei încă aproximativ patru miliarde de dolari. FMI a aprobat pe 31 martie un pachet de sprijin financiar pentru Ucraina de 15,6 miliarde de dolari.

Finanțare alternativă

Ucraina primeşte un ajutor economic substanţial din partea aliaţilor săi pentru a face faţă crizei provocate de agresiunea militară rusă, dar banii primiţi astfel nu pot fi destinaţi direct armatei, pentru a cărei finanţare Kievul trebuie să găsească alte soluţii.

Deşi formal suprimarea primelor afectează doar soldaţii care nu sunt angrenaţi în lupte, criteriile după care soldaţii sunt consideraţi combatanţi sau necombatanţi sunt un motiv de dispută, întrucât numeroşi soldaţi desfăşuraţi în zona liniei frontului şi care astfel îşi riscă viaţa nu beneficiază de prima de luptă, pentru că nu sunt consideraţi ca fiind angrenaţi direct în operaţiunile de luptă.

Solda de bază a unui soldat ucrainean este de circa 20.000 de grivne, echivalentul a mai puţin de 500 de euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.