Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Propunerile UE ca răspuns la criza europeană a migrației

refugiati imigranti

UE urmeaza sa dezvaluie marti o serie de propuneri privind crearea unei noi agentii de frontiera si paza de coasta, ale carei forte ar putea sa intervina chiar si atunci când tarile-gazda nu sunt de acord, masura reprezentând un raspuns la criza europeana a migratiei, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Noua structura, care ar urma sa aiba 1.000 de membri, are rolul de a încetini fluxul-record de imigranti si refugiati care se îndreapta spre Europa si care a ajuns anul acesta la aproximativ un milion de persoane, aceasta fiind cea mai mare criza de acest fel din Europa de la Al Doilea Razboi Mondial.

Unele state membre UE sunt însa ostile acestui plan, întrucât s-ar vedea nevoite sa cedeze suveranitate asupra granitelor terestre si maritime birocratilor din Bruxelles, potrivit sursei citate.

Comisia Europeana va propune ca noua agentie sa aiba "dreptul sa intervina" pentru a proteja securitatea spatiului Schengen.

"În situatii de urgenta, Agentia trebuie sa aiba capacitatea de a interveni pentru a se asigura ca sunt luate masuri pe teren, chiar si atunci când nu exista o cerere de ajutor din partea statului membru afectat sau atunci când statul membru considera ca nu este nevoie de interventie suplimentara", potrivit unui proiect al acestei propuneri, obtinut de AFP.

UE ar putea trimite echipe formate din politisti de frontiera, în cazul în care situatia scapa de sub control la o anumita granita, sau atunci când un stat membru are o "deficienta" în gestionarea frontierelor si nu a raspuns avertismentelor de la Bruxelles, se arata în document.

Germania si alte state din regiune au reintrodus controale temporare la granita în ultumele saptamâni, pentru a face fata crizei migratiei.

Teama este ca daca acele controale devin permanente, spatiul Schengen, din care fac parte 26 de state si care asigura principiul fundamental al UE privind libertatea de circulatie, s-ar prabusi, anulând astfel ideea unei singure Europe unite, comenteaza AFP.

Noul sistem de paza a granitelor va înlocui agentia Frontex (Agentia Europeana pentru Gestionarea Cooperarii Operative la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene), care a esuat în a gestiona fluxul de oameni inclusiv pe rute din Turcia spre Grecia si prin Balcanii de Vest.

Comisia Europeana a anuntat ca este "încrezatoare" ca planul sau privind granitele si paza de coasta va fi adoptat de liderii UE, care se vor întâlni la Bruxelles joi si vineri.

Ministrul polonez de Externe, Witold Waszczykowski , a declarat luni ca înlocuirea Frontex "printr-o structura care este independenta de statele membre este o chestiune socanta".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.