Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prorectorul Universităţii din Bucureşti: Toate căminele au nevoie de reabilitare

www.publika.md
camere camin studenti

Toate căminele Universităţii din Bucureşti trebuie reabilitate, susţine prorectorul instituţiei, Sorin Costreie, precizând că a existat discuţia de a le închide şi a construi unul nou care să aibă toate condiţiile. UB a oferit în acest an locuri în cămine pentru 14,7% din totalul studenţilor, scrie Mediafax.

“Nevoie de reabilitare, după părerea mea, au toate căminele pentru că, conform acelui ordin de ministru în virtutea căruia trebuie să avem spaţii de lectură, spaţii de luat masă, bucătării, spaţii de spălătorie şi uscătorie este foarte greu să le avem pe toate în totalitate în condiţiile impuse de lege. Acestea sunt cămine (n.r.- căminele A,B,C,D) construite înainte să avem aceste reglementări. Deci structural ele nu au fost prevăzute să aibă astfel de spaţii. Ca noi să le facem trebuie de fapt să reconfigurăm întregul cămin pentru că ne trebuie ţevi care trebuie trase, ne trebuie curent electric”, a spus, miercuri, prorectorul Universităţii Bucureşti, Sorin Costreie, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii pentru a prezenta situaţia căminelor instituţiei din Grozăveşti.

Întâlnirea vine după ce pe reţelele sociale au apărut fotografii care arătau dezordinea din căminele instituţiei de învăţământ.

Costreie spune că s-a discutat în cadrul şedinţelor posibilitatea ca aceste cămine să fie dărâmate pentru a reconstrui unul nou, conform standardelor cerute.

“De ce sunt probleme la anumite cămine, acest lucru ţine de birocraţia noastră internă, de birocraţia mare. (…) Căminele C şi D au intrat într-un plan de reabilitare pe care l-am hotărât în 2017 şi nu este în urma controalelor care s-au făcut acum recent. Planul prevede în primul rând refacerea grupurilor sanitare. (...) Noi am avut următoarea dilemă : închidem căminul şi îl dăm la standardele pe care vi le-am spus şi pe care eu cred că mai mult de 15-20% din căminele din Românie le satisfac sau la cererea studenţilor îi cazăm în aceste cămine cu aceste probleme şi dificultăţi pe care încercăm să le rezolvăm din mers. Am optat pentru aceasta, se pare că poate nu este soluţia cea mai bună. Atunci le vom închide şi nu le vom deschide decât când sunt la standardele cerute de legislaţie”, a mai spus prorectorul Universităţii Bucureşti.

Sorin Costreie anunţă că solicitările de cazare sunt multe, iar Universitatea din Bucureşti a putut oferi, la începutul anului şcolar, cămine pentru 14,7% din totalul numărului de studenţi.

“Dacă le închideam procentul era şi mai mic. S-a pus problema închiderii căminului de la Fundeni în urma controalelor. A apărut o cerere către noi şi către DSP în care studenţii ne rugau să nu închidem căminul, pentru că nu au unde să meargă şi ei vor să rămână acolo", a mai adăugat Sorin Costreie.

De cealaltă parte, şeful căminelor Universităţii din Bucureşti, Florin Ion, menţionează că există o problemă cu ordinea în cămine din cauza numărului mic de angajaţi.

“În weekend nu avem angajaţi de serviciu la cămin. (...) Pentru că programul lor de muncă este de luni până vineri. În momentul de faţă avem lipsă de personal, pe partea de curăţenie. Ca şi angajaţi noi nu vine nimeni. Au fost posturi scoase la concurs şi nu a venit nimeni să se înscrie. Salariile sunt minime pe economie”, a spus Florin Ion.

Studenţii cazaţi în căminele din Grozăveşti spun că se confruntă cu mai multe probleme.

“Am găsit gândaci, acum nu mai sunt. (...) Când venim camera este goală. Doar dulapul era aici şi paturile. (...) Nu avem jaluzele sau perdele deşi în contract scrie că le avem”, a spus Alexandra Nicuta, studentă cazată în căminul C din Grozăveşti.

Întrebată dacă a sesizat pe cineva despre nereguli, tânăra a spus că a primit un răspuns negativ. "Mi-au spus că nu au. Ar trebui să fie şi etajere în cameră. (...) Trebuie să vii cu tata cu mama ca să cumperi şi să pui. Dacă stai departe te descurci singură, cel puţin la mine nu au venit că nu au putut. (...) Am cumpărat noi var şi am chemat un domn de la cămin care face asta contra cost” a mai spus studenta.

Universitatea din Bucureşti a primit, la începutul lunii octombrie, o amendă de 15.000 de lei de la Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti pentru condiţiile neadecvate din căminele Grozăveşti. Autoritatea a fost sesizată de un student care susţine că instituţia de învăţământ „şi-a supus studenţii la condiţii inumane în cămin”.

De asemenea, miercuri, acelaşi student de la Universitatea Bucureşti a postat pe Facebook mai multe fotografii în care sunt redate neregulile şi murdăria din căminele Kogălniceanu şi Grozăveşti C şi D.

“Ce nu a văzut presa în A1 Grozăvesti sau nu a fost lăsată să vadă: studenţi şi alte persoane cazate ilegal în A1, pe baza de dare şi luare de mită”, a scris tânărul pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.