Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prostatectomia radicală – Chirurgia robotică da Vinci în tratarea cancerului de prostată

Centrul Medical Anadolu
Robotik Cerrahi _ Doç. Dr. İlker Tinay 1

Prostatectomia radicală este utilizată atunci când pacientul a fost diagnosticat cu cancer de prostată. În cadrul centrului medical Anadolu această procedură chirurgicală este realizată prin Chirurgia Robotică da Vinci, prin care se permite inserția în cavitatea abdominală, printr-o mică incizie.

Echipa de medici din cadrul departamentului de Urologie este specializată în utilizarea sistemului chirurgical da Vinci. Chirurgia robotică presupune un sistem intuitiv, care reproduce operațiile deschise, dar la un nivel superior. Înainte de efectuarea acestei proceduri, medicul urolog va încerca să stabilească mai întâi gradul de răspândire a cancerului de prostată. Acest lucru poate fi determinat din tabelele care compară rezultatele unei biopsii și nivelurile de PSA (Antigenul specific prostatei). Testele suplimentare includ scanări CT, scanări la nivelul oaselor, RMN-uri și ultrasunete. Astfel, medicul specialist va oferi diferite opțiuni pe lângă prostatectomia radicală, precum radioterapia, terapia hormonală sau observarea cancerului de prostată în timp, întrucât acest tip de cancer are o evoluție lentă. Dacă riscul de răspândire a cancerului este mare, atunci va fi luată în considerare și disecția ganglionilor limfatici pelvini.

content-image

Ce presupune prostatectomia radicală?

Prostatectomia radicală este o intervenție chirurgicală prin care este eliminată în totalitate glanda prostatică din uretră și vezica urinară, precum și ambele vezicule seminale sau glandele limfatice de lângă prostată, la pacienții cu un risc ridicat. Prin această intervenție se urmărește îndepărtarea cancerului prostatic, dar în același timp și păstrarea țesuturilor normale și a organelor adiacente. De asemenea, pacientul nu va mai trebui să facă tratamente suplimentare, precum radioterapia, iar funcția sexuală va reveni la normal.

Prostatectomia radicală presupune realizarea mai multor incizii de dimensiuni mici (minim 5) la nivelul peretelui abdominal. Prin acele incizii se introduc elemente de lucru în care se plasează camera și instrumentele robotice de lucru, numite trocare. Înainte de procedură, pacientul este sfătuit de către medic să nu consume apă în acea dimineață. De asemenea, va fi necesară și efectuarea unei clisme înaintea intervenției chirurgicale. Toate mișcările vor fi efectuate cu ajutorul robotului da Vinci. Chirurgul se va mișca prin intermediul brațelor robotice folosind o consolă de mare precizie. Medicul are acces la țesuturi profunde cu ajutorul robotului da Vinci, care sunt greu de vizualizat prin altă metodă. Intervenția durează aproximativ trei ore, la care se adaugă și limfodisecția.

Prostatectomia radicală – avantaje

Prostatectomia radicală realizată prin intermediul sistemului da Vinci are mai multe avantaje, atât pentru chirurg, cât și pentru pacient. Prin chirurgia revoluționară este posibilă mărirea de până la 12 ori a zonei de lucru, vizualizarea dimensională a câmpului operator, precum şi utilizarea microinstrumentelor cu un domeniu flexibil de mişcare. De asemenea, brațele robotului sunt articulare, astfel că este posibilă rotirea acestora la 360 de grade, fiind posibilă o mișcare naturală, intuitivă, și mult mai amplă decât cea efectuată cu mâna liberă.

content-image

Principalele avantaje ale prostatectomiei radicale sunt:

-       Durere redusă – de cele mai multe ori, recuperarea post-operatorie poate fi dureroasă și pacientul poate avea un disconfort constant. Însă, datorită chirurgiei robotice, pacienții simt mai puțină durere și disconfort după intervenție. Organismul se va reface mult mai repede, întrucât inciziile din timpul operației robotice sunt mici și extrem de precise. Nu vor fi lezate organe din vecinătate.

-       Precizie ridicată și siguranță crescută – Prostatectomia radicală se realizează prin robotul Da Vinci, prin intermediul căruia medicul chirurg are mai multă flexibilitate, precizie și control, față de o mână umană. Chirurgul controlează mișcările robotului prin intermediul unei console, care realizează microdisecții sigure și extrem de precise, întrucât robotul filtrează tremorul inerent. În loc ca chirurgul să țină tubul cu camera (laparoscop) și echipamentul chirurgical, acestea sunt atașate de brațe robotizate. Chirurgul controlează brațele robotizate, care se pot mișca foarte precis. Aceasta înseamnă că chirurgul riscă mai puțin să deterioreze nervii care controlează erecțiile și urina (continență urinară).

-       Recuperarea post-operatorie este mai rapidă față de cea în cazul tehnicilor chirurgicale tradiționale – pacientul va avea o recuperare post-operatorie rapidă după o prostatectomie radicală. Majoritatea pacienților vor fi transferați la secția de Terapie Intensivă pe secția Urologie. Pacientul va putea să se ridice din pat și să facă câțiva pași. De asemenea, se vor putea consuma alimente. Perfuzia va putea fi scoasă chiar în cea după-amiază. Externarea se poate face după două-trei zile, și va fi nevoie de o sondă, care va fi fixată de picior, pentru o siguranță sporită. Aceasta va fi îndepărtată la 10 zile după operație.

-       Pierderi mici de sânge – în timpul procedurii de prostectomie radicală, chirurgul are acces la o vedere 3D prin intermediul robotului Da Vinci, astfel că pierderile de sânge sunt reduse semnificativ. Chirurgul poate vedea mult mai bine vasele de sânge, întrucât vizibilitatea asupra zonei este mărită de peste 10 ori. De asemenea, umflarea abdomenului cu gaze determină sângerare mai puţină.

Prostatectomia radicală – tehnologia revoluționară da Vinci

Prostatectomia radicală este o procedură realizată cu succces în cadrul centrului medical Anadolu, prin intermediul robotului da Vinci. Pentru fiecare pacient din cadrul Centrului Medical Anadolu, indicația chirurgicală este stabilită de o echipă multidisciplinară, nu doar de chirurgul oncolog. Centrul medical Anadolu are un departament de Urologie format din medici cu experiență care vă vor îndruma pe tot parcursul evoluției tratamentului.

Website: www.anadolumedicalcenter.ro

Email: romaina@anadolusaglik.org

Phone: 0799.499.911

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.