Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Protest de amploare în Kazahstan după moartea unui activist antiguvernamental în centrul de detenție al poliției

Kazahstan

Un activist antiguvernamental kazah a murit din cauza problemelor cardiace într-un centru de detenţie al poliţiei, declanşând un protest al susţinătorilor săi, au anunţat marţi autorităţile, citate de Reuters, potrivit Agerpres.

Dulat Agadil, în jur de 40 de ani, a murit din cauza a ceea ce se crede a fi fost insuficienţă cardiovasculară acută într-o celulă în capitala Nur-Sultan după ce a fost luat de poliţie luni noapte, a declarat Ministerul de Interne într-un comunicat, insistând că nu au avut loc acte de violenţă asupra sa în timp ce el se afla în detenţie.

Protestele publice cerând o mai mare libertate politică şi schimbarea guvernului în fosta republică sovietică bogată în petrol s-au intensificat după demisia preşedintelui Nursultan Nazarbaev în martie anul trecut, după aproape trei decenii la putere.

Nazarbaev, care şi-a păstrat puteri de luare a deciziilor, l-a nominalizat pe aliatul său apropiat Kasîm-Jomart Tokaev ca succesor, asigurându-şi victoria în alegerile ulterioare.

Citește și: Traian Băsescu: Coronavirusul va intra în România. Trebuie să ne pregătim pentru ce-i mai rău. Eu aș opri azi, acum, zborurile din Italia

După ce au auzit despre moartea sa, zeci de colegi activişti ai lui Agadil s-au adunat în faţa Ministerului de Interne, încercând să blocheze o stradă şi cerând demisia ministrului Erlan Turgumbaev.

"Turgumbaev nu mai trebuie să rămână ministru nicio oră", a strigat activista Bibigul Tuiakova. Dar poliţia i-a dispersat imediat, în timp ce în jur de 20 au fost urcaţi în dube.

Agadil a luat parte la protestele antiguvernamentale anul trecut şi a fost arestat de cel puţin două ori. Ministerul a declarat că poliţia l-a reţinut din nou luni după ce nu s-a prezentat pentru a fi chestionat în legătură cu acuzaţii de sfidare a instanţei şi insultarea unui judecător.

"În centrul de detenţie unde a fost plasat (Agadil) erau şi alte patru persoane care au depus mărturie că nu au avut loc acte de violenţă împotriva sa", a declarat ministerul, adăugând că medicii nu au găsit răni pe corpul său.

Totuşi, ministerul a precizat că investighează chestiunea. Nu a existat imediat niciun comentariu din partea rudelor lui Agadil.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.