Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Protest în faţa tribunalului din Braşov al procurorilor şi judecătorilor de la instanţele din judeţ

Peste 80 de procurori şi judecători de la instanţele din Braşov şi Covasna, au protestat luni seara, timp de o jumătate de oră, în faţa Tribunalului din Braşov. Luni la prânz, şi procurori din parchetele braşovene şi poliţişti care instrumentează cauze penale au protestat în faţa Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, nemulţumiţi de modificările Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, conform Agerpres.

Procurorul şef al DIICOT Braşov, Cătălin Borcoman, a declarat luni seara, că procurorilor li s-au alăturat şi judecătorii într-un protest, un semnal de alarmă, după ce au observat în spaţiul public mai multe amendamente ale Codului Penal şi Codului de Procedură Penală ce pot avea consecinţe negative asupra derulării anchetelor penale, a procedurilor în aceste anchete, cu consecinţe negative inclusiv la posibilitatea de a informa public cu privire la pericolele ce le generează anumite fapte şi infracţiuni, şi continuând cu diverse aspecte de urmărire penală privind posibilitatea folosirii unor probe.

''Este vorba de probe cum ar fi în cazul infracţiunilor de pornografie infantilă descoperite în cadrul altor cauze, sau posibilitatea folosirii unor rapoarte de constatare care sunt un element de bază probatoriu în cazul infracţiunilor de trafic de droguri. Toate acestea, şi trebuie înţeles foarte bine, în momentul în care intră în vigoare fiind vorba de norme penale care aşa cum se ştie, în cazul în care sunt mai favorabile se aplică şi situaţiilor aflate deja în investigare sau pe rolul instanţelor, dar şi norme procedurale care afectează de asemenea anchete sau procese deja în derulare, pot conduce fie la soluţii de achitare, fie la soluţii de clasare a numeroase cauze penale aflate în investigare sau pe rolul instanţelor'', a explicat procurorul şef al DIICOT Braşov.

Judecătorul Alexandru Şerban, de la Curtea de Apel Braşov, a afirmat că principalele nemulţumiri vizează faptul că opiniile corpului judecătorilor nu au fost ascultate nici măcar ca un aviz consultativ aşa cum a fost formulat de CSM. "Referitor la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală vehiculate în aceste zile, par a introduce un dezechilibru în ceea ce priveşte desfăşurarea procesului penal. Noi cu toţii am jurat să repectăm şi Constituţia, şi legile ţării, şi o să le respectăm. În acelaşi timp am jurat să respectăm şi drepturile cetăţenilor şi trebuie să ne preocupe pe toţi, toate puterile statului aceste aspecte'', a afirmat judecătorul Curţii de Apel Braşov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.