Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Protest în Piața Univeristății împotriva Guvernului Dăncilă: 'Trădarea de țară în aur de măsoară', 'PSD otravă roșie'

Inquam Photos/ Octav Ganea
Rosia Montana

Aproximativ o sută de persoane protestează vineri seara în Piaţa Universităţii din Capitală, după ce Guvernul ar fi oprit procedura de includere a zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO, fără dezbatere publică sau anunţ prealabil, scrie news.ro.

Participanţii la manifestaţie au bannere pe care scrie "Roşia Montană în UNESCO",  "Solidaritate Roşia Montană" şi steguleţe pe care, de asemenea, scrie "Salvaţi Rosia Montană".

Oamenii au scandat "Trădarea de ţară în aur se măsoară", "Solidaritate", "Uniţi, salvăm Roşia Montană", iar de la o portavoce au fost transmise mai multe mesaje guvernanţilor.

PNL lansează noi atacuri la adresa CCR: 'Pune în pericol grav chiar funcţionarea statului român'

De asemenea, 200 de persoane protestează vineri în Piața Unirii din Cluj-Napoca față de decizia Guvernului Dăncilă de oprire a includerii Roșiei Montane în UNESCO, având afișe cu mesajul "PSD otravă roșie", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Protestatarii s-au adunat, vineri seara, în Piața Unirii din Cluj-Napoca având afișe cu mesaje precum "Salvați Roșia Montană -Roșia Montană în UNESCO", "Trădarea de țară la Roșia se măsoară", "PSD otravă roșie", "PSD ascunde-te", "Dragnea nu uita, nu te-atingi de Roșia", "nUNESCOatem aurul".

"Guvernul Dăncilă a oprit procedura de includere a Roşiei Montane în UNESCO! <> e unul dintre sloganurile Campaniei Salvaţi Roşia Montană care rămâne în continuare de actualitate. Din experienţa celor 15 ani de campanie pentru salvarea Roşiei Montane ştim ce înseamnă tăcerea. Cei ce se află la putere au pledat mereu pentru exploatare, nu pentru patrimoniu. Politicienii au mers mână în mână cu interesele Gold Corporation, indiferent de cine a fost la putere. (...) În 2013 părea că am pierdut totul. Zeci de mii de oameni am ieşit în stradă şi am oprit o lege care ar fi distrus definitiv patrimoniul, natura şi comunitatea din Roşia Montană. Acum putem duce mai departe această campanie care a modelat societatea civilă din România. Dar trebuie să ne mobilizăm cu acelaşi entuziasm. Am reuşit în 2013, vom reuşi şi acum!”, este mesajul organizatorilor manifestaţiei.

Peste 30.000 de persoane au semnat o petiţie online intitulată "Dear UNESCO, save Rosia Montana!, "prin care cer UNESCO să păstreze pe agendă dosarul zonei Roşia Montană, spunând că reprezentanţii României care au cerut retragerea dosarului nu vorbesc în numele lor. "Noi, semnatarii acestei scrisori, vă solicităm să păstraţi dosarul Roşia Montană pe agenda Comitetului UNESCO şi să nu amânaţi nicio secundă luarea unei decizii. Ne cerem scuze pentru poziţia reprezentanţilor statului român care v-au cerut retragerea dosarului. Aceştia nu ne reprezintă şi nu vorbesc în numele nostru”, spun iniţiatorii petiţiei.

Ei explică faptul că sunt sute de mii de cetăţeni români care îşi doresc salvarea patrimoniului de la Roşia Montană pentru generaţiile următoare şi care îşi respectă istoria şi îşi doresc includerea Roşiei Montane în UNESCO.

PSD anunță noi cifre pentru mega-mitingul de sâmbătă: CIFRA URIAȘĂ de participanți este FĂRĂ PRECEDENT

content-image

content-image

content-image

Protestul şi petiţia vin în contextul în care Guvernul ar fi stopat procedura de includere a localităţii Roşia Montană în patrimoniul UNESCO, cererea fiind făcută de Ministerul Culturii şi transmisă ambasadorului României la UNESCO prin intermediul Ministerului de Externe, potrivit G4Media.ro. Oprirea dosarului a fost decisă de Executiv fără dezbatere publică şi fără un anunţ prealabil.

Motivul ar fi faptul că România este în plin proces de arbitraj cu Gabriel Resources, acţionarul majoritar Roşia Montană Gold Corporation, care cere despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari.

Decizia privind includerea Roşiei Montane ar fi urmat să fie luată de Comitetul Patrimoniului Mondial la cea de-a 42-a sesiune a acestuia, care va avea loc între 29 iunie şi 2 iulie la Manama, în Bahrain.

Ministerul Culturii a trimis pe 4 ianuarie 2017, la UNESCO, dosarul „Peisajul Cultural Minier Roşia Montană”, pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial. În aceeaşi lună, Fondul Mondial al Monumentelor a publicat un articol despre situl istoric din zona localităţii, menţionând că depunerea dosarului pentru includerea pe lista UNESCO reprezintă un pas în direcţia protejării.

La începutul lunii trecute, ICOMOS (Consiliul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor), corpul experţilor din cadrul UNESCO, a recomandat înscrierea sitului istoric Roşia Montană pe Lista Patrimoniului Mondial.

Din România au fost înscrise până acum pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: Delta Dunării, Mănăstirea Horezu, bisericile pictate din nordul Moldovei,  bisericile de lemn din Maramureş, cetatea Sighişoara, aşezările săseşti cu biserici fortificate din Transilvania şi fortăreţele dacice din Munţii Orăştiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.