Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Protest în Slovacia după apariţia unor imagini care arată tratamentul brutal al poliţiei belgiene faţă de un cetăţean slovac decedat ulterior

Quartz
Slovacia

Ministrul slovac de externe Ivan Korcok şi-a manifestat vineri indignarea după apariţia unor imagini care arată tratamentul brutal al poliţiei belgiene faţă de un cetăţean slovac care a murit apoi în custodia poliţiei, în înregistrare observându-se de asemenea cum o poliţistă belgiană face salutul nazist în timpul imobilizării bărbatului slovac, transmit agenţiile DPA şi EFE.

''La fel ca tot publicul slovac, sunt şocat de înregistrarea publicată de presa belgiană şi de brutalitatea cu care ofiţerii de poliţie belgieni îl tratează pe cetăţeanul nostru Jozef Chovanec'', a declarat ministrul Ivan Korcok în timpul unei întâlniri la Bratislava cu omologul său german Heiko Maas, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Lovitură pentru Liviu Dragnea! Va rămâne în spatele gratiilor

''Acest tip de practici este inacceptabil şi nu-şi are locul într-o societate democratică'', a mai spus şeful diplomaţiei slovace, care a anunţat că a trimis autorităţilor belgiene o notă de protest şi le-a cerut acestora să efectueze o investigaţie completă.

Faptele s-au petrecut în noaptea de 23 spre 24 februarie 2018 pe aeroportul Charleroi, unde un pasager în vârstă de 38 de ani, care avea un comportament agitat şi a trecut peste filtrul de securitate, a fost agresat de poliţia belgiană în celulă în urma reţinerii sale şi, câteva zile mai târziu, a decedat.

Văduva acestuia, care a denunţat lentoarea justiţiei în elucidarea cazului, a decis acum să ofere presei o secvenţă inedită din înregistrarea surprinsă de o cameră de supraveghere din celulă. În aceste imagini, vizionate de AFP, slovacul este văzut sângerând după ce s-a lovit cu capul de perete. Şase poliţişti intevin apoi pentru a-l încătuşa şi unul dintre aceştia se aşează peste bărbatul culcat la pământ pe o saltea. În acest timp, o poliţistă rămasă în picioare face salutul nazist. Jozef Chovanec a fost resuscitat, dar a intrat în comă şi a murit mai târziu.

Citește și: EXCLUSIV Radiografie la fața locului! Detaliul care le-ar fi putut scăpa anchetatorilor în cazul uciderii lui Emi Pian: ‘Erau mai mulți din clanul Rinu’ (surse)

Adjunctul şefului poliţiei federale belgiene, André Desenfants, s-a autosuspendat joi din funcţie pe durata anchetei interne asupra acestei intervenţii. El s-a declarat ''profund afectat'' şi ''şocat'' de aceste imagini despre care spune că nu a ştiut până în prezent.

Cât despre poliţista care a făcut salutul nazist, aceasta a fost ''mutată într-un serviciu în care nu intră în contact cu publicul'', potrivit Ministerului de Interne belgian.

Potrivit procuroarei din Charleroi, Sandrine Vairon, plângerea văduvei lui Chovanec, care s-a constituit parte civilă în procedură, datează din 27 februarie 2018. Ancheta a fost încredinţată atunci unui judecător de instrucţie pentru ''loviri şi rănire voluntare'', întrucât la acel moment cetăţeanul slovac încă nu decedase. ''Este un fapt, el a decedat, este evident că va exista o recalificare juridică'', a adăugat procuroarea belgiană.

''Doresc să mulţumesc explicit presei belgiene care a dezvăluit acest incident'', a mai declarat vineri ministrul slovac de externe, care a apreciat şi faptul că poliţista care a făcut salutul nazist a fost mutată pe un alt post.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.