Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PROTEST masiv în Piaţa Victoriei, de la ora 20: Peste 8.000 din angajaţii din industria HoReCa au anunțat că participă

Inquam Photos / Octav Ganea
protest mască masca masti măști miting

Angajaţii din industria HoReCa s-au mobilizat pe Facebook pentru a protesta miercuri seara, începând cu ora 20:00, în Piaţa Victoriei, faţă de restricţiile impuse de autorităţi în Capitală şi în judeţul Ilfov.

Potrivit anunţului postat pe reţeaua de socializare, la protest şi-au anunţat prezenţa peste 8.300 de oameni.

Citește și: Scandalul momentului în lumea medicală! Adrian Streinu-Cercel și Monica Pop, replici devastatoare pentru președintele Societății ATI, Șerban Bubenek

"Protestăm pentru incriminarea HoReCa pentru răspândirea Covid. Credem în existenţa acestui virus, înţelegem gravitatea lucrurilor, dar nu putem să fim de acord cu rezolvarea lucrurilor cu jumătăţi de măsură sau fără o analiză argumentată a focarelor de infecţie", scriu organizatorii pe pagina evenimentului.

Circa 100.000 de angajaţi din sectorul HoReCa vor fi concediaţi până la finele anului, iar industria va suferi pierderi de trei miliarde de euro, ca urmare a restricţiilor decise de Guvern în contextul pandemiei de Covid-19, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România.

Citește și: Lider PSD: Nu cred că masca de protecție mă poate proteja

El a afirmat că hotărârea de marţi a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă privind reînchiderea restaurantelor şi cafenelelor a fost luată fără ca autorităţile să prezinte vreo dovadă că acest sector a contribuit la răspândirea infecţiei.

"După această decizie de a închide restaurantele fără comunicare şi fără argumente prezentate logic, din nou vom fi nevoiţi să trimitem în şomaj oameni care cu foarte mare greutate am reuşit să-i ţinem în această perioadă dificilă. Până acum vorbeam de faptul că 40% din angajaţii HoReCa vor fi concediaţi până la finalul anului, iar acum, cu această decizie, se mai adaugă 10 procente. Din 230.000 de oameni angajaţi în hotelurile şi restaurantele din România la începutul anului, am estimat până acum că circa 80.000 vor fi concediaţi până la finalul anului, dar acum cred că ajungem la 90-100.000. Ceea ce este foarte mult", a subliniat Ile.

Citește și: Elena Udrea a dezvăluit semnificația semnului cu degetul la nas din Parlament. Cui îi era adresat gestul

Potrivit acestuia, sectorul a supravieţuit până acum datorită deciziilor luate de Guvern privind asigurarea şomajului tehnic şi compensarea a 41,5% din salariu după reîntoarcerea la muncă a oamenilor, scrie agerpres.ro.

"Estimăm că industria noastră în anul 2020 va pierde circa 60% din cifra de afaceri. Anul trecut am avut cinci miliarde de euro încasaţi de HoReCa, iar 60% înseamnă o pierdere de circa trei miliarde de euro", a continuat reprezentantul industriei.

Citește și: Doctorul Monica Pop a răbufnit: De ce nu l-a ascultat nimeni pe ministrul Tătaru? De ce alegeri?

Contribuţia directă la PIB a sectorului HoReCa este de 2,79%, iar cea totală este de 5,4%.

"Multe restaurante nu se vor mai deschide niciodată, iar cele mai expuse acestui risc sunt cele care plătesc chirii pentru spaţii, precum cele din mall-uri sau din alte centre comerciale", a adăugat Ile.

Citește și: Lovitură de teatru! Nu Mihail Neamțu este propunerea PMP pentru funcția de viceprimar al Capitalei

Responsabilii din sector vor solicita Guvernului în perioada imediat următoare un plan de măsuri de compensare. Prima întâlnire este planificată pentru vineri, la Ministerul Muncii, iar săptămâna viitoare este posibilă o discuţie cu premierul Ludovic Orban.

"Măsurile cerute de industria HoReCa vizează trei paliere: măsuri compensatorii pentru angajaţi, infuzie de cash în industria noastră, prin suplimentarea granturilor şi a sumelor alocate sectorului, precum şi reducerea de taxe şi impozite, precum cele pe clădiri şi terenuri, după modelul din Marea Britanie, unde s-a luat decizia ca un an sectorul să fie scutit de plata taxelor", a conchis Ile.

Citește și: PSD intră în forță la alegerile parlamentare. Sorin Grindeanu a lansat programul de guvernare pentru perioada 2021-2024: ‘Are în centrul său siguranța locurilor de muncă’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.