Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proteste în Bolivia - Partizani ai opoziţiei şi membri ai societăţii civile au manifestat contra candidaturii lui Evo Morales pentru al patrulea mandat

www.operationworld.org
bolivia

Partizani ai opoziţiei şi membri ai societăţii civile au manifestat joi în Bolivia pentru a protesta faţă de candidatura preşedintelui Evo Morales pentru al patrulea mandat la alegerile prezidenţiale din octombrie, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Manifestanţii au decis să se reunească în ziua celei de-a treia aniversări a referendumului de la 21 februarie 2016 care a reprezentat o înfrângere usturătoare pentru şeful statului: 51,3% dintre bolivieni au respins o modificare a Constituţiei vizând să îi permită candidatura pentru un nou mandat de cinci ani (2020-2025). 

În noiembrie 2017, Evo Morales a obţinut însă din partea Tribunalului Constituţional posibilitatea de a candida pentru un număr nelimitat de mandate, pe motiv că aceasta ţine de drepturile omului. 

Mitingurile au avut loc în cursul dimineţii în mai multe oraşe din ţară. Altele urmau să aibă loc la orele serii, printre care şi în capitala La Paz.

Citește și: Vicepreşedintele Braziliei susține că o intervenţie militară americană în Venezuela 'nu ar avea niciun sens'

Primul şef de stat reprezentant al populaţiei indigene din Bolivia a ajuns la putere în 2006. El a fost reales în 2009, apoi în 2014 pentru al treilea mandat, pe baza unei interpretări contestate a Constituţiei care permite numai două mandate consecutive. 

Tribunalul Constituţional a estimat la acea dată că este vorba despre prima realegere, Constituţia fiind modificată în 2009. 

Luni, Evo Morales a apreciat că alegerile primare din luna ianuarie care l-au desemnat drept candidat la preşedinţie au "îngropat" referendumul constituţional din februarie 2016. 

"Singurul lucru care este îngropat este o candidatură ilegală", i-a replicat Carlos Mesa, fost preşedinte al ţării şi principal adversar al lui Evo Morales. 

Cu toate acestea, opoziţia este divizată şi până în prezent nu a reuşit să se pună de acord asupra unei candidaturi unice pentru a se opune preşedintelui Morales. În total, nouă candidaţi s-au înscris pentru viitoarele alegeri, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.