Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proteste în Brazilia după ce un bărbat de culoare a fost ucis de agenții de pază ai unui supermarket

profit.ro
proteste Brazilia

Mii de oameni au demonstrat vineri în oraşele braziliene Porto Alegre, Brasilia, Sao Paulo şi Rio de Janeiro după ce un bărbat de culoare a fost ucis în bătaie de doi agenţi de pază albi ai unui supermarket din Porto Alegre, relatează BBC, potrivit News.ro

Joao Alberto Silveira Freitas, în vârstă de 40 de ani, a fost lovit în mod repetat în faţă de doi paznici ai unui magazin Carrefour din Porto Alegre. Incidentul a avut loc joi. Unul dintre paznici, a reieşit ulterior, era ofiţer de poliţie militară aflat în afara programului.

Cei doi au fost arestaţi, iar subsidiara Carrefour din Brazilia şi-a exprimat regretul privind incidentul şi a anunţat că a încheiat contractul cu firma de pază unde ei erau angajaţi.

Paza a fost chemată după ce o angajată a supermarketului a fost ameninţată de un bărbat, potrivit declaraţiilor făcute ulterior. Primele rezultate ale anchetei arată că bărbatul a murit asfixiat.

Imaginile, în care apare şi un al treilea angajat care asistă la agresiune, au făcut înconjurul reţelelor de socializare şi peste o mie de oameni au demonstrat în faţa magazinului din oraşul brazilian sudic, vineri dimineaţă, iar în capitala Brasilia oamenii au protestat purtând pancarte cu mesaje ca „Ruşine să fiu alb” şi „Vă rog, opriţi-vă din a ne omorî!”.

Protestele au devenit violente, demonstranţii au spart vitrine şi maşini de livrare din parcarea supermarketului şi, potrivit Reuters, poliţia a lansat gaze lacrimogene spre manifestanţi.

Au fost făcute apeluri la proteste şi în alte oraşe braziliene.

În Sao Paulo, zeci de protestatari au spart cu pietre geamurile unui magazin Carrefour, au scos uşile de la intrare şi au intrat în clădire, unde au aruncat produsele din rafturi înainte de a se dispersa.

Vezi și: Alexandru Rafila avertizează că numărul deceselor din cauza COVID-19 va crește: ce soluție urgentă propune

Şi în Rio de Janeiro au avut loc acţiuni de protest în faţa unui magazin, unde aproximativ 200 de oameni au scandat.

În Brazilia, ultima ţară sud-americană unde a fost abolită sclavia, în mai 1888, cetăţenii au fost învăţaţi că trăiesc într-o democraţie rasială. Preşedintele Jair Bolsonaro neagă existenţa rasismului, însă activiştii spun că percepţia se schimbă uşor.

Mişcarea Black Lives Matter, care a revenit în atenţie odată cu decesul lui George Floyd în luna mai, în custodia poliţiei din oraşul american Minneapolis, a rezonat cu mulţi brazilieni.

În 2019, poliţia braziliană a ucis de aproximativ şase ori mai mulţi oameni decât cea americană şi majoritatea erau de culoare.

Mulţi oameni au condamnat incidentul de joi pe reţelele de socializare, între ei şi fotbalistul Richarlison Andrade de la Everton.

„Se pare că nu avem cale de scăpare... nici măcare de Black Consciousness Day. De fapt, ce conştiinţă? Au ucis un om de culoare, bătut în faţa camerelor. L-au bătut şi au filmat. Decenţa şi ruşinea au fost pierdute în faţa violenţei şi urii”, a scris el.

Black Awareness Day este marcată pe 20 noiembrie în multe părţi din Brazilia.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.