Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proteste în Irak - Cel puin trei persoane au fost arestate

MiddleEst
arabia saudita iran yemen irak

Cel puţin trei irakieni au fost arestaţi pentru mesaje de solidaritate pe Facebook în favoarea protestelor, într-o provincie irakiană îndepărtată până acum de mişcarea care solicită ''căderea regimului'' de la Bagdad, precum şi în sudul ţării, a acuzat luni organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW), relatează AFP potrivit Agerpres.

Aceste arestări, apreciază ONG-ul pentru apărarea drepturilor omului, marchează un moment de cotitură într-o ţară sfâşiată de 40 de ani de conflict, dar în care ''mulţi irakieni s-au simţit liberi să vorbească despre probleme politice''.

Autorităţile locale din Anbar, o imensă regiune sunnită care se învecinează cu Bagdadul la vest şi se extinde până la graniţa cu Siria ''au arestat doi bărbaţi, au interogat un al treilea bărbat şi au determinat un al patrulea să intre în clandestinitate în urma unor mesaje de solidaritate postate pe Facebook ', relatează HRW.

''Răspunsul autorităţilor din Anbar total disproporţionat faţă de comentarii politice paşnice'' face vizibilă ''o schimbare tulburătoare'' în ţară, continuă ONG-ul.

Forţele de securitate au venit să aresteze doi bărbaţi la locuinţele lor la scurt timp după publicarea postărilor lor online, au indicat familiile lor pentru HRW. Doar unul dintre ei a fost eliberat între timp.

Un al treilea bărbat a indicat că a fost arestat şi interogat, precum şi colegii săi pe acest subiect, de către ofiţeri de securitate. Un al patrulea a relatat că a fugit după ce a fost alertat de un prieten poliţist că a fost emis un mandat pe numele său.

De la 1 octombrie, o mişcare de protest spontană cere căderea sistemului politic al uneia dintre cele mai corupte ţări din lume. Manifestaţii şi violenţe au avut loc la Bagdad şi în toate provinciile din sudul şiit şi tribal, soldate cu aproximativ 270 de morţi, potrivit unei estimări a AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.