Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PROTESTE în Turcia: Oamenii au ieșit în stradă, după referendum

justitie turcia

Cel puţin 2.000 de persoane au coborât luni seară pe străzile Istanbulului pentru a contesta rezultatul referendumului privind extinderea prerogativelor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, victorios în ajun cu o scurtă majoritate, relatează AFP.

"Împreună împotriva fascismului", au scandat vreo 2.000 de persoane care au defilat pe străzile cartierului Kadikoy, pe malul asiatic al Istanbulului, îndreptându-se spre sediul Înaltului Consiliu Electoral (YSK). Aproape o mie de persoane s-au adunat în acelaşi timp la Besiktas, pe malul european, un alt cartier profund laic şi anti-Erdogan al metropolei turce, scrie agerpres.ro.

Citește și: Un milionar elvetian l-a tăiat pe un bărbat pentru că l-ar fi insultat de…barbatia sa

Rezultatul scrutinului, câştigat cu 51,4% din voturi, a fost imediat contestat de principalele două partide ale opoziţiei, CHP (social-democrat) şi HDP (prokurd), care au denunţat "manipulări" în timpul scrutinului, făcând cunoscută intenţia lor de a cere renumărarea voturilor.

În cauză, decizia YSK de a considera valabile buletinele fără ştampila oficială a autorităţilor electorale. Opoziţia consideră că este o manevră ce a făcut posibilă o serie de fraude.

Citește și: Fata de 9 ani care și-a schimbat sexul în 2012, pe coperta „National Geographic” / FOTO

La Besiktas, manifestanţii au agitat pancarte pe care se putea citi "Noi avem dreptate, 'nu' va câştiga".

În cursul defilării ei au scandat "nu s-a terminat cu 'nu'" şi "'nu' a câştigat", sloganuri care circulă masiv pe reţelele sociale.

Citește și: STUDIU Creierul ajunge la maturitate chiar când ne luăm buletinul

Pe străzile pe unde au trecut manifestanţii, oamenii au ieşit la ferestrele apartamentelor, lovind în cratiţe cu obiecte de bucătărie, în semn de solidaritate.

Poliţia a rămas în general discretă în cursul acestor manifestaţii, avertizând împotriva folosirii unor sloganuri injurioase.

Citește și: Te doare capul – Cu mascatii peste Balena Albastra

Alte manifestaţii de acelaşi fel, mai reduse numeric, au avut loc peste tot în Turcia. Mass-media locale au informat că 13 persoane au fost arestate la Antalya, oraş din sudul ţării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.