Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PROTESTE la București, la Ambasada Moldovei: Tinerii moldoveni sunt supărați și pe Klaus Iohannis

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam protest ambasada moldovei

Peste 150 de cetăţeni moldoveni protestează, luni seara, la Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti faţă de modul în care au fost organizate alegerile şi pentru că sute de oameni nu au putut să îşi exercite dreptul de vot la secţiile din mai multe ambasade, inclusiv în România.

Tinerii sunt nemulţumiţi faţă de decizia autorităţilor de la Chişinău de a aloca doar 3.000 de buletine de vot pe fiecare secţie, situaţie care a făcut ca mulţi să nu poată vota.

Citește și: Curvele DNA de pe ‘Black List’

Oamenii au scandat "Vrem să votăm!", în condiţiile în care circa 70 de persoane nu au mai putut să îşi exercite dreptul constituţional în secţiile din Bucureşti. Buletinele de vot s-au terminat la Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti duminică în jurul orei 19.00, cetăţenii moldoveni strânşi la coadă fiind îndrumaţi la secţia organizată în cadrul Consulatului Republicii Moldova la Bucureşti.

Doar că şi aici buletinele s-au epuizat înainte ca toţi oamenii aflaţi la rând să voteze.

Citește și: Facebook a anunțat că Mark Zuckerberg a MURIT

Luni seara, ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Mihai Gribincea, a ieşit să discute cu protestatarii. "Eu am comentat situaţia de ieri. Am spus că ambasada a solicitat suplimentarea buletinelor de vot, lucru care nu a fost posibil pentru că legislaţia permite doar 3.000 de buletine pe secţie", a declarat ambasadorul.

Întrebat de ce unele buletine de vot erau în limba rusă, ambasadorul Mihai Gribincea a afirmat că este vorba despre câte 50 de buletine de vot pe secţie. "În Moldova se tipăresc în două limbi pentru că se poate să fie cetăţeni moldoveni de etnie rusă care sunt în trecere prin Bucureşti. Eu sunt reprezentant al Rep. Moldova, dar sunt lucruri care nu ţin de competenţa mea. Am făcut tot posibilul să se voteze, dovadă că în primul tur au votat 9.300 de oameni, iar în al doilea au fost 16.000 de votanţi în România", a replicat Mihai Gribincea.

Citește și: Facebook a anunțat că Mark Zuckerberg a MURIT

La protestul de luni seara a fost prezent şi liderul unioniştilor, George Simion, cel care în urmă cu trei săptămâni a discutat cu liderii partidelor de la Bucureşti despre proiectul de Unire.

Unii dintre participanţii la protest şi-au exprimat nemulţumirea faţă de mesajul dat luni după-amiază de preşedintele Klaus Iohannis, considerând că acesta nu ar fi trebuit să recunoască rezultatul alegerilor înainte ca acestea să fie validate, scrie mediafax.ro.

Citește și: Locul în care studentele primesc burse pentru a rămâne VIRGINE

”Organizația Studenților Basarabeni din București își exprimă îngrijorarea față de algerile prezidențiale care au avut loc pe 13 noiembrie.

Pe teritoriul României au fost deschise doar 11 secții de votare, dintre care două în București. Ne arătăm dezamăgirea față de incompetența instituțiilor de stat: Comisia Electorală Centrală și Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău în organizarea celui de-al doilea scrutin prezidențial.

6000 de buletine de vot pentru București n-au fost suficiente, basarabenii din București au mers în număr mare la cele două secții de votare.

În jurul orei 19:00 secţia de votare din cadrul Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti a fost închisă după terminarea buletinelor de vot. Astfel toți alegătorii au fost îndemnați să meargă să voteze la Consulatul Republicii Moldova din București. Imediat după ora 21.00, reprezentanţii Consulatului au anunţat că permit celor strânşi în faţa instituţiei să voteze, însă mai erau doar 120 de buletine de vot.

Organizația Studenților Basarabeni din București organizează, în acest sens, un protest în fața Ambasadei Republicii Moldova la ora 18:30. Duminică, 13 noiembrie, basarabenii din București s-au mobilizat exemplar și au dat dovadă de o responsabilitate civică pe măsură. Din acest considerent, indignarea noastră este din ce în ce mai mare.

Ieșim în fața Ambasadei de la București pentru a cere demisia conducerii Comisiei Electorale Centrale și a Ministrului Afacerilor Externe.”, se arată într-un comunicat al studenților basarabeni.

content-imagecontent-imagecontent-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.