Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proteste masive în Bolivia pentru a doua amânare consecutivă a alegerilor prezidențiale

Agerpres
proteste Bolivia

Mii de mineri şi indigeni simpatizanţi ai fostului preşedinte de stânga Evo Morales au mărşăluit marţi în oraşul bolivian El Alto din apropiere de La Paz pentru a denunţa amânarea alegerilor generale din cauza coronavirusului, informează miercuri France Presse preluat de agerpres.

Aproximativ 5.000 de persoane au parcurs câţiva kilometri pe străzile acestui bastion al lui Morales (2006-2019), purtând steaguri boliviene şi "whipala", simbolul multicolor al popoarelor Aymara şi Quechua.

Manifestanţii au scandat sloganuri ostile guvernului preşedintei interimare de dreapta Jeanine Anez şi Tribunalului Suprem Electoral (TSE). Acesta a amânat alegerile din 6 septembrie la 18 octombrie săptămâna trecută din cauza unei escaladări a pandemiei de COVID-19.

"Data alegerilor din 6 septembrie trebuie respectată", a declarat un responsabil al minerilor, Lucio Padilla. "Nu putem permite manipularea legii. Avem obligaţia de a apăra democraţia", a adăugat el, citat de AFP.

Aceasta este a doua amânare din cauza pandemiei, în timp ce iniţial votul era programat pentru 3 mai.

Susţinătorii lui Evo Morales cred că alegerile au fost amânate în timp ce candidatul său la preşedinţie Luis Arce conduce în sondaje.

Froilan Mamani, liderul sindicatului ţăranilor Tupac Katari, a prezis "convulsii sociale" dacă se va menţine amânarea scrutinului.

"Nu vom mai permite prelungirea guvernului de tranziţie" instituit după demisia lui Morales în noiembrie 2019, a spus el.

Demonstranţii au criticat şi gestionarea crizei sanitare. Ţară cu 11 milioane de locuitori, Bolivia numără acum peste 71.000 de cazuri de contaminare cu COVID-19 şi aproape 2.500 de decese.

Marşuri similare au fost de asemenea organizate în oraşele Cochabamba (centru) şi Cobija (nord).

Ministrul preşedinţiei, Yerko Nunez, i-a acuzat pe Morales şi candidatul său Luis Arce de încurajarea acestor marşuri în timp ce ţara se confruntă cu o escaladare a pandemiei.

Luis Arce "a recunoscut că se află în spatele acestor mobilizări" şi "va trebui să răspundă pentru decizia luată", a spus Yerko Nunez.

La rândul său, Evo Morales, care rămâne liderul Mişcării spre Socialism (MAS) în ciuda exilului său la Buenos Aires, a acuzat guvernul că vrea "să câştige timp".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.