Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proteste masive în Cehia. Mii de persoane au manifestat împotriva guvernului la Praga: Ne-am săturat!", "Vrem un guvern cinstit!

FILIP SINGER/epa
Andrej Babis

Mii de cehi au manifestat luni în întreaga ţară împotriva guvernului condus de miliardarul Andrej Babis, a două avere ca mărime din ţară, trimis în judecată pentru o presupusă fraudă, relatează AFP.

"Ne-am săturat!", "Vrem un guvern cinstit!", au scandat cei aproape 5.000 de manifestanţi prezenţi în Piaţa Wenceslas din Praga.

Mişcare ANO (Da) a lui Andrej Babis s-a clasat pe primul loc la alegerile parlamentare din octombrie, obţinând 78 de mandate din totalul de 200 ale camerei inferioare a parlamentului ceh.

Numit premier în decembrie, Andrej Babis a alcătuit un guvern minoritar incluzând tehnicieni fără etichetă politică, dar care nu a obţinut încrederea parlamentului în ianuarie. El a demisionat oficial, însă gestionează afacerile curente până la formarea unui nou guvern.

Negocierile în vederea constituirii unui nou cabinet de coaliţie au eşuat vineri în urma refuzul social-democraţilor CSSD de a intra într-o alianţă cu mişcarea ANO, ceea ce a relansat spectrul alegerilor anticipate.

CSSD refuză să participe la un guvern din care să facă parte Andrej Babis, inculpat pentru o presupusă fraudă în legătură cu subvenţii europene într-un caz datând din 2007-2008. De asemenea, el este bănuit că ar fi colaborat cu poliţia secretă în perioada comunistă. Babis respinge aceste acuzaţii.

"Este inacceptabil să avem ca prim-ministru o persoană urmărită în justiţie şi înregistrată ca agent al poliţiei secrete comuniste", au declarat pe Facebook organizatorii protestului, cerându-i lui Babis să demisioneze.

Andrej Babis urmează să fie primit marţi de preşedintele ţării, Milos Zeman, care îi este favorabil şi i-a promis să îl numească pentru a doua oară în fruntea guvernului.

Constituţia cehă prevede până la trei încercări de formare a guvernului, primele două fiind conduse de preşedinte şi a treia de şeful camerei inferioare, post deţinut în prezent de un membru al ANO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.