Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proteste masive în Polonia, în faţa palatului prezidenţial

The Guardian
protest polonia

Mai multe mii de persoane s-au adunat sâmbătă în faţa palatului prezidenţial din Varşovia pentru a apăra libertatea mass-media considerând-o ameninţată de dreapta populistă la putere în Polonia şi a denunţa presupuse fraude în timpul unor voturi în parlament cu o zi înainte, relatează AFP.

Manifestaţii de mai mică amploare au avut loc şi în alte oraşe din Polonia, potrivit presei poloneze, titrează agerpres.ro.

"Ruşine", "Opriţi devastarea Poloniei", "Libertate, egalitate, democraţie", scandau sâmbătă manifestanţii la Varşovia, purtând steaguri naţionale roşu şi alb, steaguri europene, în timpul unui marş spre parlament.

Ei erau protejaţi de un vast dispozitiv de poliţie, în timp ce intrarea în parlament a fost de asemenea interzisă jurnaliştilor.

Această manifestaţie urmează după incidente în noaptea precedentă, când sute de persoane au blocat timp de mai multe ore ieşirile parlamentului din Varşovia şi i-au împiedicat pe deputaţii majorităţii, pe prim-ministrul Beata Szydlo şi şeful partidului conservator la putere Jaroslaw Kaczynski să părăsească clădirea timp de mai multe ore.

Răspunzând la chemarea mişcării de apărare a democraţiei KOD şi mai multor partide de opoziţie, manifestanţii au declarat că protestează contra unei noi reglementări ce restricţionează accesul presei în parlament, împotriva unui număr de reforme foarte controversate ale conservatorilor populişti la putere, precum şi contra adoptării bugetului de stat pentru 2017 în condiţii considerate ilegale de opoziţie.

Sâmbătă, liderii principalelor partide de opoziţie au anunţat că vor sesiza justiţia cu privire la voturile din ziua precedentă. Câteva zeci de deputaţi ai opoziţiei, liberali şi centrişti, încă ocupau sala de şedinţe, afirmând că vor rămâne acolo până marţi pentru a relua voturile asupra bugetului şi unei legi de reducere a pensiilor foştilor agenţi ai poliţiei politice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.