Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Protocoalele dintre SRI şi procurori, o OBIŞNUINŢĂ - Când au început, de fapt, operaţiunile

www.profit.ro
SRI

Scandalul desecretizării protocolului dintre Parchet şi Serviciul Român de Informaţii (SRI) ia amploare. O parte a celor din spaţiul public sunt de-a dreptul scandalizaţi de conţinutul acestui protocol. Totuşi, acesta nu este singurul. Operaţiunile dintre instituţiile de forţă nu sunt o noutate.

Cooperarea dintre SRI şi Parchet a început încă din 2003, atunci când în fruntea serviciului se afla Radu Timofte. iar Parchetul Național Anticorupție (PNA), fostul DNA, era coordonat de Ioan Amarie. Dovada se regăsește chiar în protocolul din 2009, semnat de George Maior, Laura Codruța Kovesi și de adjuncții acestora, Florian Coldea și Tiberiu Nițu, conform sursazilei.ro. Protocolul din 2009 a venit doar să perfecteze o relație care exista deja de ani buni.

Citeşte şi: Semne de CRIZĂ la ProTV? Mişcare surprinzătoare a liderului televiziunilor din România

Specialiștii în Drept spun că efectele protocoalelor dintre SRI și Parchete erau palpabile și vizibile de multă vreme. “Protocoalele pun în evidență o cooperare extrajudiciară între instituții ale statului, iar existența acestora era cel puțin intuită, dacă nu conștientizată integral de cei care au avut până acum curiozitatea sa răsfoiască un dosar penal vizând fapte grave și au depus efortul de a reflecta la maniera de obținere a probelor. Nu ar trebui să surprindă pe nimeni conținutul lor, câtă vreme efectele directe ale protocoalelor erau palpabile si vizibile de multă vreme pentru cei care ar fi trebuit să-și desfășoare activitatea în calitate de participanți activi si conștienți la înfăptuirea actului de justitie. Obținerea de probe în baza acestor protocoale relevă însă imixtiunea organelor administrative, fără atribuții jurisdicționale, în activitatea de urmărire penală, ceea ce afectează nu numai legalitatea probelor și caracterul echitabil al procesului penal în ansamblul său, dar, mai ales, pune la îndoială loialitatea desfășurării activității procurorilor, fiind, așadar, în măsură să concluzionăm în mod rezonabil asupra afectării a însuși unuia dintre principiile în baza cărora Ministerul Public își exercită rolul său constituțional într-un stat democratic, respectiv principiul independenței în instrumentarea cauzelor penale.”, a explicat avocatul Viorel Mocanu, conform sursei citate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.