Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Provocarea supremă a SUA pentru China: Reprezentanța Taiwan-ului să fie ridicată la rang de ambasadă

Agerpres - Reuters
SUA Taiwan

Un grup bipartizan de parlamentari americani a propus joi proiecte de lege compatibile, în Senat şi Camera Reprezentanţilor, care ar cere ca Statele Unite să negocieze redenumirea ambasadei de facto a Taiwanului la Washington drept "Oficiul de reprezentare a Taiwanului", transmite Reuters preluat de agerpres.

În prezent, reprezentanţa diplomatică a insulei se numeşte "Biroul reprezentativ economic şi cultural al Taipei (TECRO)", folosind numele capitalei.

În cazul în care se va concretiza demersul grupului de parlamentari, orice schimbare a denumirii biroului ar putea oferi acoperire ţărilor mai mici pentru a lua măsuri similare cu scopul intensificării relaţiilor cu Taiwanului, teritoriu despre care Beijingul susţine că aparţine Chinei.

O altă consecinţă ar fi, cu siguranţă, o nouă fractură în relaţiile dintre SUA şi China, aflate deja la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, în timp ce Washingtonul încearcă să respingă ceea ce consideră că este o coerciţie economică şi militară în creştere din partea Beijingului.

Statele Unite, ca majoritatea ţărilor de pe glob, nu au legături oficiale cu Taiwanul guvernat democratic, dar sunt cel mai mare susţinător internaţional al său.

Proiectele de lege îi indică secretarului de stat "să caute să iniţieze negocieri" cu TECRO pentru a-şi redenumi biroul.

Senatorul republican Marco Rubio şi preşedintele democrat al comisiei pentru relaţii externe a Senatului, Bob Menendez, au iniţiat proiectul de lege în Senat, iar republicanul John Curtis şi democratul Chris Pappas în Camera Reprezentanţilor.

"SUA trebuie să clarifice că, în pofida tuturor eforturilor Partidului Comunist Chinez de a intimida şi a constrânge Taiwanul, puteri ostile nu au dreptul de a revendica suveranitatea asupra unor ţări democratice", a spus Rubio.

Menendez a declarat pentru Reuters că proiectele de lege sunt în concordanţă cu Actul relaţiilor cu Taiwan care defineşte legăturile neoficiale ale SUA cu Taiwan şi demonstrează sprijinul Washingtonului ca Taiwan să îşi "determine propriul viitor".

"Trebuie să facem acest pas pentru a consolida parteneriatul nostru diplomatic cu Taiwan şi pentru a contracara încercările repetate ale Chinei de a ameninţa şi constrânge naţiuni de pe tot globul", a spus Pappas.

Casa Albă, Departamentul de Stat şi ambasada Chinei la Washington nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

China a diminuat relaţiile diplomatice cu Lituania şi a făcut presiuni ca multinaţionalele să rupă legăturile cu ţara baltică după ce Taiwanul a deschis anul trecut un birou la Vilnius sub denumirea Reprezentanţa Taiwanului în Lituania.

Beijingul, care nu a renunţat niciodată la utilizarea forţei pentru a asigura o eventuală unificare cu Taiwan, consideră statutul insulei drept cea mai sensibilă problemă în relaţiile dintre SUA şi China şi baza legăturilor lor bilaterale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.