Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prutul continuă să crească la intrarea în țară - Pompierii au evacuat 81 de persoane

Ministerul pentru IMM
pompieri ISU barca

Un număr de 81 de persoane, printre care 34 de copii, din satul Baranca, judeţul Botoşani, au fost evacuate preventiv după creşterea nivelul râului Prut la intrarea în ţară, existând riscul producerii unor inundaţii.

“Ca urmare a creşterii nivelului râului Prut la intrarea în ţară, s-a început, preventiv, acţiunea de evacuare a locuitorilor din satul Baranca, comuna Hudeşti. Este vorba de 47 adulţi şi 34 copii. Persoanele evacuate vor locui fie în casele proprietate, construite după inundaţiile din 2008 într-o zonă fără risc, fie la rude. O singura persoană care era în autoizolare la domiciliu a fost carantinată instituţionalizat”, au precizat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani.
Marţi, ajutaţi de pompieri militari şi membrii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Hudeşti, oamenii şi-au urcat în pod bunurile materiale şi au dus animalele în zone sigure. La acţiunile de evacuare intervin 24 de pompieri militari şi voluntari din Hudeşti.
ISU Botoşani a menţionat că, potrivit datelor furnizate de către Sistemul de Gospodărire a Apelor Botoşani, miercuri dimineaţa la ora 08.00, râul Prut măsura la Oroftiana (intrarea in ţară) 748 de centimetri, cu 98 de centimetri peste cota de pericol, iar tendinţa este de creştere.
La ora 9.00, cota de pericol a fost depăşită la Oroftiana cu 102 centimetri.
La Rădăuţi Prut, cota de inundaţie era depăşită cu 93 cm, nivelul ajungând la 503 cm. Totodată, la staţia Stanca - aval, cota de pericol era depăşită cu 14 de centimetri, astfel nivelul râului Prut fiind de 398 de centimetri, în staţionare.
“Având în vedere informaţiile primite de la autorităţile din Ucraina, potrivit cărora se aşteaptă o nouă undă de viitură pe raul Prut, s-au dispus măsuri suplimentare pentru gestionarea situaţiei. Astfel, pe lângă monitorizarea permanentă din teren, evacuarea stânelor şi a operatorilor economici din lunca Prutului, avertizarea populaţiei prin mesaje RO Alert, au fost dislocate efective de pompieri pe toată lungimea râului pentru optimizarea gestionării eventualelor situaţii de urgenţă”, a mai transmis ISU Botoşani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.