Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PS Atanasie de Bogdania: 'Aici, în Italia, departe de neam și țară, nu trebuie să uităm că suntem creștini ortodocși și că Îl cunoaștem pe Dumnezeu'

www.basilica.ro
atanasie de bogdania

Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul vicar al Episcopiei Italiei, a fost invitatul Întâlnirii Tinerilor NEPSIS din zona Lazio, Italia.

Evenimentul a avut loc la Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Roma – Ostia.

Întâlnirea a început cu oficierea Sfintei Liturghii de către PS Atanasie de Bogdania.

În omilia sa, ierarhul le-a vorbit tinerilor prezenți despre doi sfinți importați ai Bisericii: Sfântul Cuvios Siluan Athonitul, cinstit în ziua de 24 septembrie, și despre Sfântul Voievod Neagoe Basarab, ocrotitorul NEPSIS, cinstit în ziua de 26 septembrie.

„Rugăciunea este cea care îi leagă pe cei doi sfinți. Amândoi au fost rugători și adevărați isihaști. A fi isihast semnifică a fi iubitor al păcii, a liniștii și a rugăciunii. Deși au trăit în mijlocul tumultos al lumii, ambii au dobândit rugăciunea neîncetată. Distanța timpului dintre cei doi este de 400 de ani, dar ambii sunt actuali, sunt modele de urmat, mai ales pentru tineri. De la ei am învățat că nu trebuie să deznădăjduim, deși suntem copleșiți de griji și probleme. Sfântul Siluan Athonitul ne învăță zicând: Ține mintea ta în iad și nu deznădăjdui. Dumnezeu este prezent peste tot, mai ales acolo unde sunt cele mai mari încercări”.

Episcopul a subliniat că „participarea noastră la Dumnezeiasca Liturghie este momentul în care ne renaștem și primim har, bucurie, liniște și pace”.

„Iar din Crucea suferinței lui Hristos, ne răsare dragostea. Dragostea și iertarea le primim în dar, fără să oferim ceva la schimb. La rândul nostru, dăruim iertare celor din jur, adică le dăruim învierea și viața cea veșnică. Vârsta tinereții este cea mai potrivită pentru a simți cu adevărat aceste bucurii”, scrie basilica.ro.

Arhiereul vicar al Episcopiei Italiei a mai punctat că „lumea de astăzi nu este așa cum o vedem prin ochii tânărului modern”.

„Sfântul Neagoe Basarab, deși a trăit într-o perioadă cu tulburări, a știut să discearnă și să aleagă cele bune, în detrimentul celor rele, cele mântuitoare, în locul celor pierzătoare. A știut să-și păstreze credința și a luptat pentru valorile morale creștin ortodoxe. Acest model de viața sfântă ne dă curaj, nouă celor de astăzi, care trăim într-o lume nesigură. Aici, în Italia, departe de neam și țară, nu trebuie să uităm că suntem creștini ortodocși și că Îl cunoaștem pe Dumnezeu”.

În continuarea Sfintei Liturghii, PS Atanasie a purtat un dialog cu tinerii participanți, după care au avut loc activitățile dedicate întâlnirii.

NEPSIS

Asociația tinerilor ortodocși NEPSIS s-a constituit inițial în data de 13 noiembrie 1999, în Paris, la inițiativa Arhiepiscopului (actualmente Mitropolit) Iosif Pop. Nepsis Italia apare câțiva ani mai târziu, în 6 decembrie 2008, cu binecuvântarea Episcopului Siluan.

Alte asociații, grupări sau frății / fraternități NEPSIS au luat ființă ulterior în diferitele țări, oraşe sau parohii din Europa Occidentală și Meridională, cu binecuvântarea preotului sau episcopului locului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.