Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PS Timotei Prahoveanul i-a asemănat pe Părinții Cleopa Ilie și Paisie Olaru cu Sf. Dimitrie cel Nou: 'Au păzit și ei turmele'

basilica.ro
PS Timotei Prahoveanul

„Cum a devenit oare un smerit păstor din satul Basarabi model pentru teologi și păstorii de suflete din mai multe veacuri?”, s-a întrebat PS Timotei Prahoveanul la slujba de priveghere de marți seară, meditând la simplitatea vieții Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor.

„Prin darul lui Dumnezeu”, a răspuns Preasfinția Sa și a evidențiat blândețea și smerenia sfântului, puținele date biografice și noianul de minuni pe care le-a făcut pentru cei ce i s-au rugat, conform basilica.ro.

„Noianuri de faceri de bine, minuni, fapte minunate și pace sfântă au primit credincioșii venind în biserica lui Hristos și rugându-se la moaștele lui”, a subliniat PS Timotei.

Pe Sf. Dimitrie l-a știut doar Dumnezeu. Un necunoscut în timpul vieții, asemănat după moarte cu cei mai mari asceți

„Ne este cel mai aproape dintre sfinții Dimitrie”, a spus Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor din altarul exterior al Catedralei Patriarhale. Preasfinția Sa a amintit apoi pe cei doi cuvioși români care prin simplitatea ocupației lor și prin viața duhovnicească înaltă se aseamănă cu Sfântul Dimitrie cel Nou. Ei sunt propuși spre canonizare:

„În acest an în care Biserica Ortodoxă Română a propus pentru canonizare oameni aleși, monahi râvnitori, privim mai ales la chipul a doi dintre ei, care au fost și ei păstori, care au păzit turmele mănăstirilor unde s-au format, unul la Cozancea – marele nevoitor Paisie Olaru și altul la Sihăstria – Părintele Cleopa Ilie”.

„Și de la turma cea necuvântătoare – după cum spunea adeseori Părintele Cleopa – au fost chemați să povățuiască credincioșii, să fie pildă prin cuvânt și învățătură, prin curăție și bunătatea inimii, mai ales cu mărturisirea într-o perioadă foarte grea”.

„Acești păstori care au devenit și păstori de suflete, care îi învață pe credincioși drumul către Dumnezeu sunt adevăratele modele spre care noi va trebui să privim”.

„Sfântul Dimitrie cel Nou din Basarabi ne învață că puțină este vremea nevoinței și veșnică odihna, iar cei care rămân departe de privirea celor mulți, de zgomotul acestei lumi, au o răsplată veșnică. În locul unei slave trecătoare, ei primesc bucuria de a ședea mereu în Casa lui Dumnezeu”, a mai spus marți seară Episcopul vicar Timotei Prahoveanul.

Momentul central al Pelerinajului de la București va fi miercuri dimineață: Slujba Sfintei Liturghii în cinstea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou. Pelerinajul de la București are loc pentru al doilea an consecutiv în condiții stricte pentru prevenirea infectării participanților cu virusul Sars-Cov-2.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.