Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PS Timotei Prahoveanul: 'Sărbătoarea Bunei Vestiri ne descoperă taina cea din veac ascunsă atât cât putem noi s-o înțelegem'

basilica.ro
Timotei Prahoveanul

„Sărbătoarea de astăzi este deosebit de importantă deoarece ne aduce aminte de plinirea vremii, de momentul când Fiul lui Dumnezeu se face fiu al fecioarei”, a spus sâmbătă Episcopul vicar Timotei Prahoveanul al Arhiepiscopiei Bucureștilor la Biserica „Buna Vestire” din cartierul bucureștean Giulești.

„Sărbătoarea Bunei Vestiri ne descoperă taina cea din veac ascunsă atât cât putem noi s-o înțelegem”.

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, citându-l pe Sfântul Grigorie Palama, a spus că „îngerul s-a cutremurat de curăția gândurilor feciorei. Un înger s-a cutremurat de puritatea fecioarei care a fost aleasă dintre toate făpturile pământului ca din ea să se nască Fiul lui Dumnezeu.

În dialogul pe care îngerul l-a avut cu Fecioara Maria, acesta i-a vorbit fără să îi poruncească ci doar i-a amintit că puterea celui Preaînalt o va umbri și că Duhul Sfânt se va pogorî peste ea, iar sfântul care se va naște din ea, Fiul Lui Dumnezeu se va numi.

Fecioara s-a tulburat și a întrebat cum se vor petrece acestea de vreme ce ea nu știe de bărbat. Atunci s-a descoperit modul supranatural, dincolo de legile omenești, pe care noi nu îl putem pătrunde în chip deplin. Fecioara a încuviințat, a înțeles lucrarea lui Dumnezeu, ea care în templul din Ierusalim citea psalmi, se ruga și postea”, a explicat ierarhul, informează basilica.ro.

Îngerul i-a vestit Fecioarei Maria și despre nașterea minunată a Elisabetei, soția preotului Zaharia.

PS Timotei a relatat momentul întâlnirii Fecioarei Maria cu ruda sa, Elisabeta „care nu știa ce se petrecuse cu Fecioara Maria și cu vestea pe care o primise de la înger. Evanghelia ne spune că în momentul când Maica Domnului s-a apropiat de Elisabeta, pruncul ei a săltat în pântece pentru cea care avea să fie Maica Vieții, Maica Fiului lui Dumnezeu. Atunci a fost numită pentru prima dată «Maica Domnului meu» și de atunci ne adresăm cu aceleași cuvinte rostite de Elisabeta”.

Cinstirea neîntreruptă a Maicii Domnului

„Cinstirea Maicii Domnului începută de Elisabeta nu s-a oprit niciodată, ucenicii Mântuitorului au cinstit-o în mod deosebit, Fiul ei răstignit pe cruce și cu sângele curgând s-a adresat ucenicului Său, Ioan, încredințând-o pe Maica Lui”, a explicat Episcopul vicar Timotei Prahoveanul.

„Întreaga istorie a Bisericii cunoaște multe momente de cinstire în afară de cele fără de număr care sunt concretizate prin tot atâtea rugăciuni, cereri, cântări, acatiste și paraclise”.

Ierarhul a încheiat predica, spunând că „o rugăm pe Maica Domnului să primească cinstirea noastră, să ne ajute tuturor și să aducă fiilor Bisericii bune vestiri, cele care privesc sporirea duhovnicească dar și viața fiecăruia. O rugăm pe Maica lui Dumnezeu să ne aducă în ziua din urmă a fiecăruia dintre noi bună vestirea întâlnirii cu preaiubitul ei Fiu și iertarea pe care o vom dobândi prin mijlocirea ei de mamă”.

Cu ocazia hramului, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a instalat noul Preot paroh al Bisericii din Giulești, Consilierul Eparhial Ionuț Tutea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.