Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PS Varlaam: 'În mod cronologic, Schimbarea la Față ar trebui sărbătorită cu două-trei săptămâni înainte de Paști'

varlaam ploiesteanul

Schimbarea la Față a fost o încurajare pentru Apostolii care aveau să asiste la răstignirea Mântuitorului, o adeverire a dumnezeirii Sale pentru ca ucenicii să nu se deznădăjduiască, a menționat Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul joi, la Sfânta Liturghie.

„În mod cronologic, Schimbarea la Față ar trebui sărbătorită cu două-trei săptămâni înainte de Paști. Dar Sfinții Părinți au stabilit ca această prăznuire să se facă la sfârșitul anului bisericesc”, a precizat ierarhul la slujba oficiată în curtea Catedralei Patriarhale, potrivit basilica.ro.

Citește și: Dialog cu scântei între Marius Tucă și Raed Arafat: ‘De ce să nu-l cunoști, când le știi pe toate?’, ‘Nu ești omul implicat direct, ca și profesionist’

Schimbarea la Față se referă și la sfârșitul istoriei

PS Varlaam a oferit și explicația: sărbătoarea face referire la slava Învierii lui Hristos, dar și la slava cu care va veni Mântuitorul să judece vii și morții, la sfârșitul istoriei.

„Luna august este ultima lună a anului bisericesc. Deci, pentru a sublinia că Schimbarea la Față se referă și la cele ce se vor întâmpla la sfârșitul lumii, la a doua venire întru slavă a lui Hristos, a fost stabilită sărbătorirea acestei minuni la sfârșitul anului bisericesc, în ultima lună”.

„Iar ca zi, a fost stabilită ziua a șasea, pentru că în ziua a șasea a fost creat întâiul om, Adam”, a continuat Preasfinția Sa.

Citește și: Cozmin Gușă aruncă bomba: Să-mi confirme dacă este adevărat că este homosexual. Am o serie de informații în acest sens!

„Adam, dacă ar fi ascultat de porunca lui Dumnezeu și nu ar fi căzut sub osândă, folosind darurile pe care le-a primit de la Dumnezeu Ziditorul – chipul lui Dumnezeu, adică buchetul de virtuți: înțelepciunea, libertatea, rațiunea… ar fi ajuns la asemănare cu Dumnezeu. Adam cel dintâi ar fi strălucit ca soarele așa cum a strălucit pe Tabor Cel de-al doilea Adam, Mântuitorul nostru Iisus Hristos”, a explicat PS Varlaam Ploieșteanul.

”Pe Acesta să-L ascultați!

Episcopul vicar patriarhal a semnalat că Cel de-al doilea Adam, Mântuitorul nostru Iisus Hristos, a venit în lume ca să surpe zidul dintre noi și Dumnezeu și să ne facă iarăși fii ai lui Dumnezeu și moștenitori ai împărăției cerurilor. De aceea, Norul care i-a umbrit pe ucenici ne poruncește nouă: ‹Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru care am binevoit. Pe Acesta să-L ascultați!›.

„Să-l ascultăm! Nu așa cum a făcut Adam cel dintâi, neascultătorul”, a îndemnat ierarhul.

Citește și: Ludovic Orban a făcut anunțul! Câți bani vor primi părinții pe perioada în care stau acasă cu copilul

„Ca prin ascultare, rugăciune și smerenie să ne învrednicim și noi ca să primim această slavă a Învierii și a împărăției netrecătoare a Mântuitorului Iisus Hristos”, a adăugat el.

În acest context, Preasfințitul Părinte Varlaam a făcut referire și la îndemnul Maicii Domnului de a-L asculta pe Mântuitorul, la nunta din Cana: „Să faceți tot ceea ce vă va spune El!”.

„Împreună cu cei trei apostoli, încredințându-ne și noi de dumnezeirea Mântuitorului Hristos, care a strălucit ca soarele pe Muntele Taborului, să ne străduim ca în viața noastră să împlinim porunca cerului pe care au ascultat-o cei trei apostoli pe Tabor și noi astăzi prin Sfânta Evanghelie: ‹Acesta este Fiul Meu cel iubit. Pe Acesta să-L ascultați!›”.

„Și să ascultăm și glasul Preaiubitei Sale Maici, ocrotitoarea Bisericii, care ne îndeamnă să facem tot ceea ce ne poruncește El”, a spus la final ierarhul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.