Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PS Varlaam la slujba de Priveghere: Sfântul Apostol Andrei este părintele neamului românesc

varlaam ploiesteanul

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul a vorbit la slujba de priveghere oficiată vineri seara la Patriarhie despre legătura de filiaţie existentă între poporul român şi Sfântul Apostol Andrei, potrivit basilica.ro.

Ierarhul a făcut referire la cuvintele Sfântului Apostol Pavel care a scris corintenilor: eu v-am născut prin Evanghelie în Iisus Hristos. Astfel, Preasfinţia Sa a spus că Sfântul Andrei a devenit părintele poporului român prin predicarea Evangheliei lui Hristos strămoșilor noștri.

„În această atmosferă de sărbătoare prilejuită de prăznuirea Sfântului Andrei şi noi auzim aceste cuvinte adresate nouă ca nişte adevăraţi copii ai lui, pentru că în decursul istoriei am avut zeci şi mii de învăţători, însă părinţi nu avem mulţi pentru că el ne-a născut acum prin Evanghelie în Iisus Hristos. De aceea el este părintele şi ocrotitorul neamului românesc de pretutindeni”.

Omilia părintelui episcop a cuprins mai multe aspecte legate de viaţa şi activitatea Apostolului Andrei, acestea fiind fundamentate pe temeiuri biblice şi istorice. Preasfinţia Sa a reamintit că există mai multe dovezi ce atestă prezenţa Apostolului Andrei pe teritoriul Sciţiei, unele dintre acestea fiind toponimele din zona Dobrogei precum peştera sau pârâul Sfântului Andrei.

Preasfinţitul Părinte Varlaam a reiterat momentul aducerii cinstitului cap al Sfântului Andrei la Iaşi în 1996 şi faptul că ziua respectivă a fost „înscrisă în calendarul Bisericii Ortodoxe Române” în data de 13 octombrie.

Citește și: Klaus Iohannis a decorat-o astăzi- Cine este cea care are contracte în derulare cu ministerul și Cumpănașu

„A fost o sărbătoare unică în istoria modernă a Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit estimărilor autorităţilor, în acele zile de hram au venit la Iaşi peste două milioane de români”.

În ziua de 30 noiembrie sărbătorim şi pe Sfântul Andrei Şaguna, un apostol al românismului, după cum l-a numit Preasfinţia Sa.

În timpul păstoririi sale în Transilvania au fost înfiinţate aproximativ 800 şcoli, redactate 25 de manuale şi au apărut peste 200 de tipărituri.

„Chiar dacă îl despart multe veacuri de Sf. Andrei, Ocrotitorul României, şi Sf Andrei Şaguna a fost un mare apostol al neamului nostru, un apostol al românismului transilvănean în vremuri foarte grele în timpul stăpânirii habsburgice”.

„Sfântul Andrei Şaguna a avut o contribuţie decisivă, fundamentală pentru păstrare identităţii naţionale şi confesionale în Transilvania. Ales episcop în anul 1847 şi hirotonit în 1848, Sfântul Andrei a desfăşurat vreme de 25 de ani, cât a durat episcopatul său, o activitate extraordinară de consolidare a mitropoliei, dar şi de emancipare culturală, naţională şi spirituală a poporului român din Transilvania”.

După slujba de priveghere a avut loc o procesiune în jurul Catedralei Patriarhale cu un fragment din moaştele Sfântului Andrei aflat în patrimoniul Reşedinţei Patriarhale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.