Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD, la mâna UDMR: Liviu Dragnea, șantajat în Parlament, pentru menținerea puterii

Au doar 29 de voturi în Parlament, dar pretenții mult mai ridicate. Cu o coaliție  dependentă acum de voturile sale pentru a  rămâne la putere, UDMR profită și strânge  cu ușa actuala  guvernare, așa cum  Viktor Orban o face, cu succes, de la Budapesta. iar  conducerea PSD tace și înghite. Mai mult, un Liviu Dragnea  conștient de  exercițiul de echilibristică la care este supus după defectarea tandemului Ponta- Constantin,  suflă în  pânzele Uniunii, dând ordin propriilor parlamentari să susțină, rând pe rând, modificările legislative dorite de formațiunea lui Kelemen Hunor.

Puțini știu că primele rezultate ale  noii formule de coabitare cu UDMR s-au  văzut încă de dinainte de instalarea noului  Guvern. Chiar dacă Dragnea a părut că cedeazâ  în  fața presiunii publice  si a mas-mediei și că nu va da curs solicitărilor cu care  Kelemen  venise  la masa negocierilor în plin scandal Grindeanu pentru susținerea moțiunii de cenzură,  în fapt a  fost  vorba  doar de o temporizare a transpunerii obiectivelor Uniunii în realitate.

Imediat după căderea Guvernului Grindeanu în Parlament, cu doa 48 de ore înainte de investirea noului executiv Tudose, în Senat legea Educației era modificată pentru ca statul să fie obligat să finanțeze locuri în instituțiile private de învățământ teologic pastoral  pentru  alte culte decât cea ortodoxă. Mai mult, se decidea ca examenele de evaluare națională și de Bacalaureat să fie diferențiate, cu subiecte pe baza programei din manualele în limbile minorităților

Politica pașilor  mărunți în direcția dorită de UDMR a continuat.  Recent, parlamentarii PSD şi ALDE au avizat favorabil legea iniţiată de UDMR  prin care este  coborât pragul care obligă statul să asigure folosirea limbii materne în comunităţile unde există cel puţin 10% minoritari.  În  actula lege, acest prag este de 20%.  UDMR supralicitează și mai introducerea unor praguri și mai mici, alternative, de aplicare a legii acolo unde sunt 300 de etnici în localitățile mai mici de 10.000 de locuitori, la pachet cu  posibilitatea  redactării actelor oficiale, a oficierii căsătoriilor sau a organizării unor ceremonii publice  și în limba  respectivelor minorități.

Imediat după  acest  nou gest de bunăvoință față de  obiectivele Uniunii, liderii UDMR anunțau că protocolul de colaborare cu PSD  a fost reînnoit. În fapt, conducerea Uniunii  s-a asigurat că rămâne  în Opoziție, dar se află, în același timp la Putere.

Dovada cea mai clară o constituie graba cu care PSD  a luat  în brațe  un nou proiect de lege inițiat de Kelemen Hunor și parlamentarii săi, prin  care se  elimină criteriul celui mai scăzut preţ la stabilirea câştigătorului unei licitaţii publice. Semnatării acestui proiect legislativ mai propun ca achiziţiile cu o valoare mai mică de 10.000 lei să nu mai fie publicate în SEAP.

„ Cel mai bun raport calitate-preţ se determină pe baza unor factori de evaluare care include aspect calitative, de mediu şi sociale, în legătură cu obiectul contractului de achiziţie publică“, se arată în proiectul legislativ. În fapt se lasă mână liberă factorilor politici care conduc administrațiile locale să decidă firma care va  câștiga  licitația și, implicit, va  fi plătită din banii publici -  o invitație mascată  și o acoperire legală pentru ca firmele de casă ale partidelor la nivel local să se  aboneze la contractele de stat.

Iar pretențiile Uniunii nu se opresc aici.  Inscripționarea  și în limba minorităților a denumirilor „localităților, a străzilor, a spațiilor publice, a indicatoarelor rutiere și a altor indicații topografice destinate publicului, precum și a instituțiilor publice”  nu a dispărut din priorități, iar surse din conducerea  actualei coaliții ne-au informat că se caută o soluție pentru a-i mulțumii pe cei  din UDMR și a  le securiza astfel sprijinul.

UDMR nu renunță nici  la proiectul de lege de recunoaștere a zilei de 15 martie ca sărbătoare oficială a maghiarilor din România. Proiectul este  încă în pocedură legislativă la Senat și prevede ca angajatorii  să acorde angajaților de etnie maghiară o zi liberă pentru participarea la manifestări, iar în localităţile unde trăiesc maghiari autoritățile  să se organizeze manifestări cultural-artistice din bani publici.

Între  timp, țara noastră are  numai de pierdut, atât în plan extern, nu doar  intern, de pe urma relației cu Budapesta și cu UDMR.  În timp ce guvernul maghiar blochează aderarea României la OCDE - clubul celor mai dezvoltate economii din lume - ca răspuns la închiderea unui liceu din Târgu-Mureş, în țară, Kelemn Hunor  anunță  că va iniţia procedura de reînfiinţare a Liceului Romano-Catolic "imediat după ce condiţiile legale vor permite", astfel încât unitatea de învăţământ să funcţioneze ca entitate juridică independentă.

În fapt liderul Uniunii șantajează PSD  să vină prin propriul Guvern  cu un proiect de lege care să asigure cadrul legal pentru  repunerea în discuție a  recreării acestei instituții de învățământ, susțin  surse din cadrul conducerii PSD.

"Nu avem de ales cât timp ave nevoie de voturile lor", susțin sursele citate. Nu întâmplător, Dragnea a ieșit în public în aceste zile pentru a deplânge soarta elevilor rămași fără școală, în timp ce premierul Mihai Tudose a cerut o soluție de urgență din partea ministrului Educației, Liviu Pop pentru a debloca situația creată de o decizie judecătorească.

Între  timp, România și-a depus, din vara anului trecut, candidatura  pentru a intra în OCDE și vede cum scandalul  legat de acest liceu îi explodează în poală. Votul pentru extinderea OCDE va avea loc pe 25 septembrie, însă Ungaria, membru din 1996, are  drept de veto și  condiționează acest vot de redeschiderea cât mai rapidă a Liceului Romano-Catolic din Târgu-Mureş - unitate care a  funcționat  timp de doi ani de zile pe baza unui fals juridic, - fapt probat  și decis în instanță.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.