Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD a lăsat propunerea în aer, PNL vine cu precizări: 'Simularea a arătat clar că scăderea accizei n-ar fi generat o scădere a prețului la pompă'

captura Facebook
Ionut Stroe

Purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Ionuț Stroe, susține că simulările efectuate înainte de războiul din Ucraina în ceea ce privește scăderea accizei la carburanți au arătat foarte clar că o astfel de măsură nu ar fi generat o scădere a prețului la pompă.

„Cumva piața asta a carburanților fosili este extrem de simplă. Sunt trei factori principali de care depinde prețul pe care noi îl plătim la pompă. Primul este legat de cotația barilului de țiței, și aici, dacă dezvoltăm o discuție, putem vedea lesne de înțeles că acest război pornit de ruși a generat o explozie a prețului la nivel mondial. Doi la mână, cursul leu-euro – contează enorm de mult ca sănătatea economiei românești să fie una aș spune asigurată de cei care și conduc această țară, astfel încât în condițiile actuale să ținem în frâu cât mai mult cursul leu-euro. Cel de-al treilea factor este nivelul de accizare. La nivel de guvernare, înainte de a apărea, chiar cu o zi înainte de a apărea acest scenariu negru lansat de mintea acestui om bolnav, Putin, se simula oarecum scăderea accizării în România, pe îngrijorările pe care le aveam urmare a creșterii prețului combustibililor la pompă”, a spus Ionuț Stroe, la B1 Tv.

Potrivit liberalului, simulările au arătat clar că scăderea accizei n-ar fi generat o scădere de preț.

„Rezultatele acestei simulări ne-au adus în situația în care am văzut foarte clar că n-ar fi generat o scădere a prețului, tocmai datorită anumitor creșteri la nivel global care n-ar fi «sensibilizat» cei trei mari actori producători de carburanți din România. Sunt trei mari rafinării și le cunoaștem cu toții, n-are sens să le spun eu numele în acest moment. Eu cred că nu numai generozitate din partea Guvernului trebuie să așteptăm în acest moment – și acești trei mari concurenți, invitați la Guvern, împreună cu Consiliul Concurenței și mulți alții, ar putea contribui, apropo de profiturile pe care le fac și modul în care, mod normal, fiind pe o piață liberă zice-se, au înregistrat în România profit în ultimii ani de zile. Să contribuie și ei la lucrul acesta”, a adăugat deputatul PNL.

La sfârșitul lunii trecute, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, anunța că va propune în coaliţia de guvernare măsuri pentru reducerea preţurilor la carburanţi, una dintre acestea fiind reducerea la jumătate a accizei.

Eu am cerut ministrului de Finanţe o simulare - ce înseamnă acciza la carburanţi şi cât este componentă din preţ. S-a ajuns la 7 lei la motorină, mi se pare un preţ ca şi efect la scumpirea energiei. Cred că o intervenţie pe o perioadă limitată, înjumătăţirea, de exemplu, accizei ar avea şi un efect benefic asupra inflaţiei, fiindcă a doua mare problemă după scumpiri este inflaţia. Din simulările făcute de către domnul ministru ar scădea cu 1,2 lei preţul, declara Ciolacu, la momentul respectiv.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.