Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD calcă pe un covor de jar. Se răzgândește Tăriceanu?

walking-on-fire-med

Greu de spus în ce direcție o vor lua evenimentele cu schimbarea legii electorale, dar e sigur că liderii PSD n-au dormit prea bine săptămâna care tocmai se încheie.

Totul a debutat cu solicitarea PNL către prim-ministrul Cioloș de a emite o OUG pentru revenirea la două tururi de scrutin. Cioloș le-a dat peste nas și a refuzat în repetate declarații orice schimbare a legii electorale.

Cum am mai explicat, totul pare a face parte dintr-un joc al disperării. Liberalii au fost treziți de ultimele sondaje de opinie care arată că la București au toate șansele să ocupe un loc patru, după PSD, MP și USB. Nu e greu să-ți imaginezi că același scenariu poate fi extins și la celelalte municipii de județ, acolo unde partidele mici ”mușcă” fără milă din electoratul pe care PNL miza ca să învingă PSD.

La rândul lor, liderii PSD stăteau liniștiți că votul într-un tur va rămâne bătut în cuie la locale, ceea ce îi va face învingători în majoritatea municipiilor, acolo unde dreapta se fragmentează cu voioșie.

Între timp, lucrurile par a se fi schimbat încet, dar sigur. A venit declarația lui Zegrean, șeful CCR, care, ambiguă cum era, tot deschidea o portiță către o decizie de constituționalitate pentru o eventuală modificare a legii electorale.

Astăzi, Dragnea și ai lui văd și mai bine conturul coșmarului care se prefigurează. Iohannis a declarat la Iași că ar fi o soluție bună revenirea la două tururi de scrutin. Cioloș s-a răzgândit și el. Analizează diverse variante pentru a înfăptui împreună cu Parlamentul schimbarea.

Două tururi de scrutin la primărie le amintesc social-democraților de 2004, 2009 și 2014, cele trei momente în care au fost răsturnați de pe valul popular de solidaritatea electoratului anti-PSD.

Posibil să fie doar un joc de glezne. Posibil ca Iohannis, Cioloș și PNL să mai arate, încă o dată, că ”ei au vrut, dar nu s-a putut.”

Orice variantă va alege Cioloș, ea va ajunge în Parlament, iar acolo doar PNL susține ferm scrutinul în două tururi. Cum vor arăta negocierile? Greu de spus.

De remarcat un element nou, trecut cu vederea de presă și analiști. E vorba de Tăriceanu și ALDE. PSD părea hotărât să-l schimbe pe Tăriceanu la sfârșitul lui decembrie de la șefia Senatului. Tăriceanu nu excludea ideea să intre în cursa pentru București, de unde ar fi rupt voturi de la PSD, nu de la PNL, contrar intuiției comune. A spus doar că amână decizia până în luna aprilie (!!).

N-a venit luna aprilie, ci doar 22 ianuarie, cu două zile în urmă, și Tăriceanu declara categoric că nu va candida la Primăria Generală. La începutul săptămânii, Tăriceanu le ținea isonul liberalilor cu votul în două tururi. ”Ceva” l-a răzgândit pe șeful ALDE în privința candidaturii și s-ar putea ca tot acel ”ceva” să-l răzgândească și în privința celor două tururi la primărie. De asemenea, e de presupus că PSD va reveni la sentimente mai bune și îi va lăsa lui Tăriceanu scaunul de șef al Senatului. Un troc nu e deloc exclus.

Așadar, liberalii ar putea să nu mai beneficieze de sprijinul necesar în Parlament. ALDE se va răzgândi, UNPR va primi și el ceva în alianța cu PSD și s-a dus pe apa Sâmbetii majoritatea mult promisă.

Aproape te întrebi dacă nu cumva PNL a jucat un mic bluf care să ajute ALDE și UNPR să obțină ce vor de la fratele mai mare. Așa să fie?

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.