Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD - eșecul previzibil al Reformei de sus în jos

revista presei

Evenimentul Zilei:

Un dezastru au fost prezidențialele din 2014 fie și dacă ne gîndim că Victor Ponta a fost învins în al doilea tur la un scor umilitor prin raportare la rezultatele din primul tur, dar și la adevărul că e al treilea scrutin prezidențial ratat de candidatul PSD. Un dezastru precum cel de la prezidențiale se poate transforma într-o victorie pentru un partid dacă măsurile luate  după acesta sunt urmarea unei analize profunde a cauzelor care au dus la dezastru... Se poate spune că au fost îndeplinite condițiile pentru ca măsurile de Reformă să fie profunde? În nici un caz. Pe de o parte pentru că în radiografia eșecului de la prezidențiale,  singurii care s-au pronunțat au fost Victor Ponta și Liviu Dragnea. Concluziile trase de cei doi și, corespunzător, măsurile propuse, n-au invocat consultarea specialiștilor,  apelul la o cercetare sociologică de amploare, punctele de vedere sincere ale organizațiilor din țară, ale activiștilor și simpatizanților, ci propriile păreri, expuse în diferite intervenții. Pe de alta, pentru că n-a avut loc o dezbatere în PSD despre eșecul de la prezidențiale, despre măsurile de Reformă. Intervențiile unor lideri PSD mai mult sau mai puțin exlcuși din partid au stat sub semnul bătăliei pentru Putere și nu sub cel al interesului pentru salvarea partidului. E mai mult decît semnificativ că deși, PSD a invocat drept cauză a eșecului neglijarea Internetului, nici măcar în dezbaterea despre Reforma din partid nu  face apel la Internet. Măsurile invocate de Victor Ponta și Liviu Dragnea urmau unor analize făcute de cei doi sau cel mult de o echipă restrînsă de la Centru și nu unei dezbateri de amploare atît în PSD, cît și în societatea românească. În aceste condiții, dezbaterea și votarea acestor măsuri în CExN ar fi fost un dezastru. Dezastrul inevitabil cînd e vorba de măsuri luate de sus în jos și, mai ales, luate la întîmplare.

Digi24:

Jurnalistul Emil Hurezeanu a vorbit despre noul Cabinet al premierului Victor Ponta, care a primit, luni seară, votul Parlamentului. „Cred că este formula de compromis între interesele revizuite atât ale lui Ponta, cât și ale Partidului Social Democrat, după campania dezastruoasă a PSD (de la alegerile prezidențiale, n.r.). De asemenea, este rezultatul cel mai suportabil pentru un PSD în fierbere, dacă nu cumva în disoluție, cu mari probleme interne”, a apreciat Emil Hurezeanu. PSD „deține o putere pusă în șah, nu atât de opoziție, nici măcar de Klaus Iohannis, cât de o stare de spirit a societății românești”, a adăugat jurnalistul. „Asta nu înseamnă că o astfel de formulă – cu mai puțini miniștri și într-o stare de avarie – n-ar putea să funcționeze mai bine decât precedentul guvern. E foarte posibil, așa cum a spus Ponta însuși, ca sub presiunea contextului ostil, și Ponta, și guvernul pe care îl conduce să ia măsurile necesare sau mai multe măsuri bune decât până acum”, a mai spus Emil Hurezeanu.

RFI:

In Franţa, serviciile antiteroriste au dezmembrat o filieră care-i ajuta pe candidaţii francezi să plece la jihad, să facă aşa-zisul « război sfânt », în Siria.Ministerul francez de interne evocă « zece indivizi implicaţi într-o filieră jihadistă care organiza plecări spre Siria. Urmăririle contra acestui grup debutaseră în decembrie anul trecut. Presupuşii jihadişti arestaţi – printre care există şi o femeie - au vârstele cuprinse între 19 şi 34 de ani. Acest grup se pare că organizase déjà o serie de plecări în Siria şi altele erau pe rol, afirmă surse poliţieneşti citate de agenţiile de presă. Până la ora aceasta « în Franţa s-au deschis peste o sută de proceduri judiciare în care sunt citate circa 500 de persoane » mai spune ministerul francez de interne. Bernard Cazeneuve, ministrul de resort, spune că anul acesta numărul de candidaţi a explodat, a crescut cu peste 80 la sută de la începutul anului. In ciuda unei legislaţii dintre cele mai dure, Franţa ar « avea » pe frontul sirian cel puţin 400 de combatanţi jihadiştii – unii chiar călăi pentru contul organizaţiei statul islamic – alţii 200 de francezi fiind candidaţi la plecare şi încă o dată pe atâta reveniţi de pe front. In total deci circa o mie de francezi au fost, sunt prezenţi sau vor să plece să combată alături de islamiştii din Siria dar şi din Irak. In faţa acestui fenomen Parisul a pus pe picioare un plan antijihad şi şi-a înăsprit legislaţia.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.