Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD: Este cel mai bun raport MCV

ioan chelaru

Raportul MCV pe care îl va prezenta Comisia Europeana, miercuri, la Bruxelles, este cel mai bun din istoria rapoartelor pentru România, a declarat  Ioan Chelaru, vicepresedinte al Senatului. Cu toate acestea, Ioan Chelaru considera ca mai este nevoie de monitorizarea Comisiei Europene.

'Pe majoritatea zonelor, raportul prezinta lucrurile asa cum sunt, cu succes pe independenta justitiei, actiunile institutionale din justitie, Înalta Curte de Casatie si Justitie, DNA si CSM. Raportul subliniaza inclusiv progresele în Parlament pe ridicarea imunitatii parlamentarilor. Este un raport care constata ca, în principal în Parlament, au mai existat 'tergiversari' ale solutionarii unor cereri ale organelor de justitie dar în final toate au primit raportul solicitat. De altfel, datorita unei noi dinamici a solutionarii unor asemenea cauze, în Parlament nu mai exista solicitari de ridicare a imunitatii care nu au primit aviz. Desi exista si opinii potrivit carora nu mai este necesar MCV-ul, trebuie, pe o perioada scurta, sa mai existe o asemenea monitorizare', a declarat vicepresedintele Senatului, pentru Agerpres.
Ioan Chelaru a adaugat ca România este pe un drum mult mai bun, dovada ca majoritatea sectoarelor monitorizate au primit aprecieri.
'Am condus delegatia parlamentara la întâlnirea cu delegatia Comisiei Europene. Am prezentat si pozitia Parlamentului reflectata în actiuni mult mai rapide ca altadata si sunt mirat ca nu toate sunt reflectate în raport. Dar important este ca suntem pe drumul cel bun si toate fortele politice reprezentate în Parlament sunt implicate pozitiv, fapt constatat inclusiv de catre Comisia Europeana dar si de cetatenii României', a declarat vicepresedintele Senatului, Ioan Chelaru.
Agentia Nationala de Integritate a continuat sa proceseze un numar mare de cazuri de incompatibiliate si conflict de interese, dar implementarea rapoartelor sale, chiar si atunci când au fost confirmate de decizii în instanta, a continuat sa fie pusa sub semnul întrebarii, releva raportul din cadrul MCV.
Raportul critica Parlamentul pentru ca nu a reusit sa respecte decizii ale Curtii Constitutionale si pentru ca a actionat prea lent în cazul ridicarii imunitatii unor parlamentari în cazuri cu caracter penal.
Documentul saluta numarul crescând de cazuri identificate de coruptie contra unor judecatori si procurori, dar, ca si în Bulgaria, critica performantele mai reduse în privinta condamnarilor si a confiscarii averilor.
O alta problema mentionata în raportul MCV este coruptia din educatie si sistemul de sanatate.

Citeşte şi:

EXCLUSIV. Raportul MCV: Obiectivul integrităţii nu este bine înţeles de autoritati

Ce scrie în raportul MCV despre ANI, sperietoarea incompatibililor

Reactia lui Zgonea la criticile aduse Parlamentului


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.