Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD îl alege pe urmașul lui Ponta. Candidaţi - Rovana Plumb şi Liviu Dragnea. Vor fi iepuri?

x file

Social-democraţii se reunesc, miercuri, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN) pentru a-şi alege liderul interimar, după ce premierul Victor Ponta s-a retras de la conducerea PSD, dar şi pentru a stabili data la care va fi organizat viitorul Congres al partidului.

Vezi și: Liviu Dragnea, întâlnire de taină într-un local de lux (FOTO)

Victor Ponta a susţinut necesitatea ca partidul să îşi desemneze cât mai repede noua conducere, afirmând că PSD "are de guvernat şi mai sunt lucruri importante până la rectificarea bugetară". El a adăugat că persoana pe care social-democraţii o vor considera "cea mai bună pentru a conduce partidul până la Congres" se va bucura de întreg sprijinul său. 

Doi lideri şi-au anunţat până marţi intenţia de a prelua atribuţiile de preşedinte al PSD: fostul preşedinte executiv Liviu Dragnea, în prezent coordonator politic, şi preşedintele Consiliului Naţional, ministrul Rovana Plumb. Alți doi sunt anunțați insistent pe post pe iepuri: senatorul Ecaterina Andronescu și președintele CJ Vrancea, Marian Oprișan. În cursă ar putea intra și Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților.

Vezi și: Cum va arăta PSD după ședința de miercuri și cine poate înclina balanța

Rovana Plumb a anunţat prima că le va cere colegilor din CExN să o susţină şi să se manifeste în continuare ca o "echipă unită". 

"Este vorba doar de o poziţie de preşedinte interimar. Desigur că sunt foarte mulţi colegi care fac parte din Comitetul Executiv Naţional care au toate calităţile şi sunt îndreptăţiţi să poată să ocupe această funcţie. Sunt un om al echipei şi i-am rugat pe colegii mei, dat fiind faptul că mi-am angajat această responsabilitate, să mă susţină să putem să mergem mai departe", a declarat Rovana Plumb. 

Liviu Dragnea a anunţat marţi că va candida pentru şefia interimară a PSD.

Vezi și: Liviu Dragnea lansează provocarea supremă pentru Victor Ponta: Eu mereu am făcut asta

"În urma discuţiilor pe care le-am avut în ultimele zile cu foarte mulţi colegi, majoritatea din Comitetul Executiv Naţional, dar şi colegi din teritoriu, am decis să cer votul de încredere al colegilor din CExN pentru a prelua atribuţiile preşedintelui PSD în urma demisiei domnului Victor Ponta", a afirmat Liviu Dragnea. 

Rovana Plumb şi Liviu Dragnea îşi împart însă susţinerea în teritoriu, deşi multe dintre organizaţiile judeţene ale PSD nu au reuşit să îşi formuleze o poziţie fermă cu privire la viitoarea conducere a partidului.

Citește și: Dragnea acuză voalat tripleta Ponta-Ghiță-Udrea

Şi în ce priveşte organizarea viitorului Congres al PSD există opinii diferite în rândul social-democraţilor, fiind aduse în discuţie trei posibile variante - noiembrie 2015, februarie 2016 sau după alegerile parlamentare. 

"Merg ca şi până acum pe ideea să continuăm această guvernare, cea mai bună din ultimii zece ani, în cadrul unei coaliţii stabile şi solide. Avem nevoie de stabilitate politică. Aceasta este propunerea mea şi mesajul meu la Comitetul Executiv. Doar Comitetul Executiv poate stabili data Congresului. Cel mai corect cred că ar fi ca acest Congres să aibă loc la termen, după alegerile locale şi alegerile parlamentare. PSD se pregăteşte şi are toate acţiunile politice puse la punct astfel încât să putem câştiga alegerile locale şi cele parlamentare", a afirmat Rovana Plumb. 

Şi Liviu Dragnea a susţinut că nu îşi doreşte un Congres extraordinar, explicând că "s-ar naşte foarte multe tulburări".

Vezi și: Izolarea lui Ponta si repozitionarea gruparii Oprea-Dragnea-Zgonea

"Nu e nevoie de un Congres. Cel mai rău lucru pentru partid ar fi să se organizeze un Congres pentru că s-ar naşte foarte multe tulburări, în vara sau în toamna aceasta, când PSD nu are nevoie de aşa ceva. PSD va găsi categoric calea prin care să-l susţină pe Victor la Guvern şi, pe de altă parte, să poată să funcţioneze coerent şi să aibă capacitatea, conducerea partidului, să dea încredere tuturor membrilor şi aleşilor locali din PSD şi parlamentarilor, având în vedere că mai e puţin şi începe sesiunea parlamentară", a arătat coordonatorul politic al social-democraţilor. 

Reuniunea CExN a PSD are loc miercuri, începând cu ora 15,00, la Palatul Parlamentului. 

Potrivit Statutului PSD, Comitetul Executiv Naţional se constituie din membrii Biroului Permanent Naţional, preşedinţii organizaţiilor PSD judeţene, de sector, a municipiului Bucureşti, Diaspora, PSD Republica Moldova şi PSD Online, membrii Birourilor Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului României, precum şi preşedinţii comisiilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului României, dar şi miniştri care sunt membri ai PSD, dacă nu ocupă o altă funcţie. 

Şedinţa CExN este statutară în prezenţa a două treimi din numărul membrilor acestuia iar hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi. 

Pe 12 iulie, premierul Victor Ponta a anunţat că nu va mai ocupa nicio funcţie de conducere în PSD până la momentul în care îşi va demonstra nevinovăţia faţă de acuzaţiile aduse în justiţie. 

"Există însă şi o situaţie nouă, specială, faţă de care trebuie să reacţionez: preşedintele PSD este anchetat de DNA (nu contează cum şi de ce!). Şi alţi colegi ai noştri au renunţat temporar la funcţiile politice pentru a-şi lămuri situaţia juridică. Iar eu nu pot să cer altora să facă un sacrificiu pe care eu nu sunt dispus să mi-l asum! Pentru a nu lăsa ca această situaţie să afecteze PSD, vă aduc la cunoştinţă decizia mea de a nu mai ocupa nicio funcţie de conducere în partid până la momentul în care îmi voi demonstra nevinovăţia faţă de acuzaţiile aduse (în ce mă priveşte nu funcţionează prezumţia de nevinovăţie prevăzută de Constituţie!). În cazul în care nu voi avea o soluţie a justiţiei în acest sens până la data Congresului PSD, nu voi candida la nicio funcţie şi voi lupta din simpla şi onoranta calitate de membru de partid", preciza atunci Ponta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.