Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD joaca tare. Judecator CCR risca sa isi piarda marti mandatul

CCR

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis luni ca sesizarea liderului deputaţilor PSD, Marian Neacşu, în legătură cu alegerea, în 2010, ca judecător la Curtea Constituţională a lui Mircea Minea, deşi, cu câteva zile înainte de acel moment, plenul comun votase un alt candidat, şi anume pe Valer Dorneanu propus de PSD, să fie retrimisă la Comisia juridică pentru lămurirea unor neconcordanţe.

Deputatii asteapta din partea Comsiei Juridice un proiect de hotarare, care daca va fi votat, judecatorul CCR stefan Minea risca sa isi piarda mandatul.

"E o neconcordanţă între ceea ce apare în stenograma Camerei Deputaţilor din 14 iunie şi inclusiv punctul de vedere al Comisiei juridice de astăzi care spune că domnul judecător Minea a fost ales cu 168 de voturi. În realitate în stenogramă au fost prezenţi 182 de deputaţi, din 182, 12 au spus 'prezent, nu votez' şi nu şi-au exprimat dreptul la vot, au rămas 170, iar din stenogramă rezultă că din 170 de voturi două au fost anulate şi un vot a fost împotrivă. Înseamnă că sunt 167 pentru şi unu împotrivă. În procesul verbal respectiv apar 168 voturi pentru, două anulate şi unu împotrivă. Datorită existenţei acestei neconcordanţe, după stenogramă ar rezulta că au fost numai 167 de voturi. După procesul verbal al comisiei de numărare a voturilor apar 168 şi atunci s-a hotărât de către Biroul permanent - e posibil să fie o eroare materială în stenogramă - retrimiterea punctului de vedere pe care la prezentat Comisia juridică din nou la Comisia juridică cu termen până mâine (marţi - n.r.) la ora 12,00. Mâine la ora 13,00 va fi convocat din nou Biroul permanent al Camerei pentru a lua act de ceea ce va verifica şi va propune Comisia juridică", a explicat Niculae Mircovici la finalul Biroului permanent.

El a spus că deputaţii jurişti au mai realizat un punct de vedere, care nu prezintă o concluzie anume, doar "face filmul" a ceea ce s-a petrecut în perioada respectivă.

Mircovici a precizat că marţi la ora 13,00 ar trebui să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor. "Mâine după ora 13,00 să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor proiectul de hotărâre şi, dacă va fi adoptat, să înceteze mandatul domnului judecător la CCR Minea şi să se procedeze la reluarea votului până la completarea mandatului de nouă ani pe care îl are domnul judecător. (...) E firesc ca o corectură se se facă indiferent când pentru că ea dacă este în interesul adevărului trebuie făcută", a punctat Mircovici.

Liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, a sesizat pe 10 iunie Biroul permanent al Camerei Deputaţilor în legătură cu alegerea, în 2010, ca judecător la Curtea Constituţională a lui Mircea Minea, deşi, cu câteva zile înainte de acel moment, plenul comun votase un alt candidat, şi anume pe Valer Dorneanu, propus de PSD.

"Este vorba despre faptul că, prin Decizia CCR 989/ 2008, s-a statuat că votul majorităţii membrilor prezenţi în fiecare cameră este cel care are rolul determinant în adoptarea unei hotărâri. În 14 iunie 2010, a fost supus votului Valer Dorneanu ca judecător al Curţii Constituţionale şi a întrunit majoritatea simplă cerută de lege. Cu toate acestea, nu a fost declarat ales judecător al CCR, iar, peste câteva zile, majoritatea care era la momentul respectiv a cerut să se reia votul pentru un alt candidat, Minea Mircea, care, după repetarea votului, a obţinut majoritatea simplă de asemenea şi a fost declarat judecător ales la CCR', a spus secretarul Camerei Deputaţilor, Niculae Mircovici, după şedinţa de miercuri a Biroului permanent al Camerei.

El a adăugat că acest caz este asemănător cu cel al senatorului Dan Şova, iar cel care a făcut sesizarea, Marian Neacşu, consideră, interpretând deciziile Curţii, că şi alegerea judecătorului Valer Dorneanu la momentul respectiv era legală şi nu mai trebuia supus la vot alt candidat.

Sesizarea a fost trimisă la momentul respectiv de către Biroul permanent la Comisia juridică pentru a da un punct de vedere cu privire la acest subiect în interval de o săptămână.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.