DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

PSD lansează programul 'Prima fertilizare in vitro'

fertilizare in vitro

Încă o măsură social-demcorată: deputatul PSD Cătălina Ștefănescu a depus, miercuri, la Parlament, un proiect de lege prin care persoanele care suferă de infertilitate ar putea beneficia de o primă procedură de fertilizare in vitro gratuită.

„În momentul de față procedurile de fertilizare in vitro sunt excluse din lista serviciilor decontate din Fondul asigurărilor sociale de sănătate. Pe de altă parte, când a ratificat Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități, România s-a angajat că va oferi servicii medicale specifice celor care sunt într-o astfel de situație. Iar infertilitatea este o dizabilitate! Nu o spun eu – o spune Organizația Mondială a Sănătății. Deci statul român trebuie să asigure gratuit măcar prima procedură de fertilizare in vitro pentru cuplurile care au diverse forme de infertilitate”, a explicat Cătălina Ștefănescu.

Conform inițiativei legislative, cuplurile care vor beneficia de prima fertilizare in vitro gratuită vor trebui să îndeplinească mai multe condiții, printre care și aceea ca în procedurile de reproducere umană asistată medical să fie folosite doar celulele reproductive ale membrilor cuplului. Astfel, sunt excluse cuplurile cu membri de același sex, cât și alternativele cu terți donatori sau mame surogat. Legea mai prevede ca vârsta femeii din cuplul care solicită prima fertilizare in vitro gratuită să fie cuprinsă între 20 și 40 ani și să demonstreze, pe baza unor documente medicale, că rezerva ovariană este în limite normale.

Potrivit estimărilor financiare prezentate în expunerea de motive a proiectului de lege, costul mediu ce va fi decontat din Fondul asigurărilor sociale de sănătate pentru fiecare fertilizare in vitro va fi de circa 6.200 lei, ceea ce conduce la o sumă totală anuală de aproximativ 4 milioane de lei. O bună parte din acești bani erau alocați și în prezent prin Subprogramul național de sănătate publică de fertilizare in vitro și embriotransfer, coordonat de Unitatea de Asistență Tehnică a Agenției Naționale de Transplant. Aarcina financiară va fi transferată de la Ministerul Sănătății către Fondul de asigurări sociale de asănătate. Potrivit iniţiatoarei legii, nu se vor mai forma liste de așteptare pentru a beneficia de astfel de servicii, iar procedurile de aplicare vor fi mult simplificate, comparativ cu cele prevăzute în prezent în Subprogramul de fertilizare in vitro și embriotransfer.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, infertilitatea ocupă locul 5 în clasamentul celor mai grave dizabilități la nivel mondial. Conform estimărilor organizației internaționale, în lume există circa 34 de milioane de femei care suferă de infertilitate, cea mai mare parte a lor fiind în statele în curs de dezvoltare, cum este și România.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.