DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

PSD mai poate sta 90 de zile la guvernare fără ALDE

ceas

Legea îi permite PSD-ului să mai stea la guvernare fără majoritate încă 90 de zile, sau chiar mai mult, dacă ALDE iese de la guvernare. Astfel, dacă miniștrii ALDE își depun azi demisia din Guvern, alegerile prezidențiale pot prinde PSD la guvernare. Cu condiția ca în această perioadă să nu treacă în Parlament o moțiune de cenzură. Dacă însă PSD face o majoritate în cele 90 de zile, poate să rămană la guvernare și până în 2020.

STIRIPESURSE.RO va prezinta pas cu pas ce spune legea:

PASUL 1: Demisia miniștrilor ALDE (maximum 15 zile)

Demisia din funcția de membru al Guvernului se anunță public, se prezintă în scris prim-ministrului și devine irevocabilă din momentul în care s-a luat act de depunerea ei, dar nu mai târziu de 15 zile de la data depunerii.

PASUL 2: Vacantarea funcțiilor miniștrilor ALDE prin decret prezidențial (maximum 15 zile)

Președintele României, prin decret, la propunerea prim-ministrului, ia act de încetarea funcției și declară funcția vacantă în termen de 15 zile de la primirea propunerii prim-ministrului.

PASUL 3: Propunerea de către premier unor noi miniștri interimari (maximum 5 zile)

Primul-ministru îi transmite Președintelui României propunerile în termen de 5 zile de data la care intervine un caz de încetare a funcției de membru al Guvernului.

PASUL 4: Numirea miniștrilor interimari prin decret prezidențial (maximum 10 zile sau și mai mult dacă șeful statului refuză propunerile)

Președintele României numește în funcție persoana propusă de prim-ministru în termen de 10 zile de la înregistrarea propunerii sau în același termen, motivează, îi comunică prim-ministrului și face public refuzul numirii în funcție.

PASUL 5: Exercitarea interimatelor (maximum 45 de zile).

Interimatul funcției de ministru se exercită pentru o perioadă de cel mult 45 de zile.

PASUL 6: Restructurarea Guvernului: după expirarea interimatelor, premierul este obligat să propună Parlamentului modificarea structurii Guvernului prin dispariția unui partid din Guvern. Propunerea de restructurare se aprobă de plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului cu o majoritate de 50 + 1 din totalul parlamentarilor.

Citește și: Rareş Bogdan, anunţ de ULTIMĂ ORĂ: Rovana Plumb şi Dan Nica, respinşi pentru postul de comisar european .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.