Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD merge înainte ca tancul - Se pregătesc de război cu Iohannis: 'Dacă preşedintele cere reexaminarea, va fi sesiune extraordinară'. Anunțul lui Iordache

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Florin Iordache demisie

Comisia specială pentru legile justiţiei a finalizat, joi, o primă lectură a Codului de procedură penală, acesta urmând să fie terminat la sfârşitul săptămânii viitoare, a anunţat preşedintele comisiei, Florin Iordache. 

Iordache a precizat că modificările aduse Codurilor vor fi adoptate până la sfârşitul sesiunii parlamentare, urmând să fie o sesiune extraordinară doar în cazul în care preşedintele Klaus Iohannis solicită reexaminarea lor. 

"Astăzi am finalizat o primă lectură a Codului de procedură penală. Pentru noi e prioritate, pentru că în cadrul acestui proiect de lege este şi acea directivă care vizează prezumţia de nevinovăţie. Au venit foarte multe amendamente, în principal de la CSM, care au fost însuşite şi aşteptăm de la CSM până săptămâna viitoare şi corelările care vizează eliminarea Camerei preliminare şi textele subsecvente. Punctual, calendarul este următorul: săptămâna viitoare, miercuri, vom relua dezbaterile la comisie cu toate propunerile şi corelările şi până la finalul săptămânii viitoare ne-am propus să finalizăm dezbaterea la Codului de procedură penală, să-l trimitem la Senat în calitate de primă Cameră sesizată şi apoi parcursul normal este Camera Deputaţilor, decizională", a explicat Iordache, potrivit agerpres.ro

El a spus că, în acelaşi timp, comisia se va reuni luni la ora 12,00 pentru amendamentele depuse la Codul de procedură civilă, care a ajuns la Camera Deputaţilor, după ce a fost adoptat la Senat. 

"Codul de procedură civilă cred că va fi adoptat miercurea viitoare de Camera Deputaţilor şi va fi înaintat preşedintelui pentru promulgare", a mai precizat Iordache. 

Întrebat dacă va fi nevoie de o sesiune extraordinară, Iordache a răspuns: "Nu ştim ce face preşedintele. Sesiunea extraordinară poate fi dacă preşedintele trimite la reexaminare". 

"De aceea ne-am şi luat marja de două săptămâni, dacă preşedintele trimite la reexaminare vreuna din cele trei legi care vizează Codurile", a adăugat Iordache. 

Potrivit acestuia, Codurile civile vor fi adoptate de Camera Deputaţilor săptămâna viitoare, Codul de procedură penală va fi adoptat de Senat peste două săptămâni şi apoi va ajunge la Camera Deputaţilor cu următoarele modificări. 

"În acest interval vom începe şi finaliza dezbaterile la Codul penal, deci probabil că în ultima săptămână a lunii iunie şi Codul penal va fi adoptat de către Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională. Noi ne-am luat acea marjă de două săptămâni, astfel încât dacă preşedintele, în cele zece zile, doreşte să trimită la reexaminare, Parlamentul să fie în activitate încât să putem reexamina cele trei legi. Mai ales Codul de procedură penală, care vizează prezumţia de nevinovăţie, este o prioritate pentru a nu accesa acea clauză şi procedura de infringement", a mai spus Iordache.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.