Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD, moțiune împotriva ministrului Dezvoltării: 'Guvernul PNL după Grindă se cunoaște'. Ce acuzații îi sunt aduse lui Ion Ștefan

Inquam Photos / Octav Ganea
ion stefan

PSD a depus, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, o moţiune simplă împotriva ministrului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ştefan.

"Vă înaintăm moţiunea simplă intitulată 'Guvernul PNL după grindă se cunoaşte', iniţiată de deputaţii grupului parlamentar al PSD. Sper ca durerile de şale ale domnului ministru să nu îl împiedice, săptămâna viitoare, să fie prezent aici", a spus, în plenul Camerei, viceliderul grupului deputaţilor PSD, Daniel Suciu.

Vă prezentăm textul moțiunii:

Guvernul PNL după Grindă se cunoaște!

Dificultățile ministrului Ion Ștefan de a silabisi PNDL, explicațiile sale mucalite despre grinda greșită din propria casă sau constatarea că angajații din instituția pe care o conduce sunt oameni născuți, cu mâini, ochi, picioare și CNP ar putea intra pe lista scurtă a celor mai mari ridicole exprimări în spațiul public din ultimii 30 de ani.

Dacă marele dramaturg Ion Luca Caragiale ar fi trăit în zilele noastre, cu certitudine ar fi găsit în ministrul „Grindă” o sursă inepuizabilă de inspirație pentru comediile sale în care a surprins atât de bine viciile, neputințele, orgoliile și aroganța clasei politice din România.

Dar ridicolul poate fi apreciat doar până la un punct. Atunci când realizăm că protagonistul acestor manifestări publice gestionează unul dintre cele mai mari bugete ale Guvernului și că de acest personaj caragialesc depinde în mod direct dezvoltarea comunităților locale din România, atunci lucrurile nu mai sunt deloc amuzante și trec din registrul comediei în cel al tragediei.

NEBUNIA generată de restricțiile impuse de Guvern: numărul românilor care își caută loc de muncă S-A DUBLAT

Ministrul Ion Ștefan reprezintă „Grinda” în care sunt crestate adânc cele mai distinctive trăsături ale Guvernării PNL: opulență, incompetență, nepotism și multă aroganță! Din acest punct de vedere, s-ar putea spune că ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației întruchipează perfect prototipul politrucului PNL parvenit într-o funcție de conducere a statului: familiar cu interlopii, mentalitate de vătaf, cu un discurs public împiedicat, dar arogant, cu controverse în declarațiile de avere, dar cu o listă lungă de veri, verișoare, fini, nepoți și cumetri gata să fie înșurubați în funcțiile publice de la centru sau din administrația publică locală!

Prezenta moțiune simplă are drept scop evidențierea celor mai importate aspecte negative care au marcat mandatul ministrului Ion Ștefan și care constituie deja motive foarte puternice pentru demiterea sau demisia acestuia de la conducerea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.

Fals în declarații publice

Ministrul Ion Șten și-a început mandatul cu un fals, de la care i se trage și bine-cunoscuta poreclă de „Ministrul Grindă” – în mod ironic ministrul a devenit mai cunoscut după porecla sa, decât după numele său real.

În cazul domnului „Grindă” este vorba de un fals clar în acte publice, neanchetat încă de instituțiile abilitate, din motive greu de înțeles. Chiar în acest moment, pe site-ul Camerei Deputaților, la pagina deputatului Ion Ștefan pot fi consultate două declarații de avere cu un conținut contradictoriu, dar care poartă aceeași semnătură a domnului ministru. Două declarații, în care acesta declară, pentru același imobil din municipiul Focșani, o suprafață diferită: 910 metri pătrați în declarația din iunie 2019 și 524 metri pătrați în declarația din noiembrie 2019.

Este un fals încă nelămurit prin declarațiile publice ale ministrului. Ne-a spus despre constructorul care i-a greșit o grindă și care a transformat astfel mansarda în etaj. A recunoscut public și faptul că nu a făcut recepția casei și că, din acest motiv, a plătit la Primărie o taxă de zece ori mai mică, timp de vreo 10 ani. Ne-a mai spus că-i pare rău că a greșit și că va face recepția oficială a controversatei locuințe. Dar nu a dat nicio explicație care să lămurească diferența uriașă dintre cele două declarații. Cum e posibil ca, în doar 5 luni, suprafața unei case să scadă cu aproape 400 mp? Nu știm răspunsul! Dar ceea ce știm sigur e că una dintre cele două declarații este falsă! Un fals pentru care nu s-a stabilit nicio sancțiune, nicio răspundere, civilă sau penală. Iar orice om obișnuit își pune o întrebare legitimă despre rostul acestor declarații de avere, dacă astfel de falsuri grosolane nu sunt sancționate, iar protagoniștii lor continuă să se bucure nestingheriți, pe banii statului, de beneficiile funcțiilor publice.

ALERTĂ - Klaus Iohannis, întâlnire cu Ludovic Orban la Cotroceni. Care va fi tema discuției

Descurajarea luptei anti-corupție

Problemele de integritate ale ministrului nu se manifestă doar în declarațiile sale de avere. Ele sunt ridicate la rangul de politică de stat, după cum se poate vedea  în viziunea ministrului de  reorganizare a Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.

Exemplul său este definitoriu pentru demagogia PNL, care pe băncile din opoziție se manifesta ca un mare apărător al integrității în funcțiile publice și un susținător fervent al luptei anti-corupție. Asta a fost în opoziție. După cele șapte luni de guvernare am aflat cu toții că este o mare diferență între ceea ce spune PNL și ceea ce face PNL. Tot discursul anti-corupție se dovedește a fi pură demagogie. În loc să întărească lupta anti-corupție, Guvernul PNL o diminuează la maximul posibil, iar acest lucru se vede cu ochiul liber în deciziile ministrului Dezvoltării.

În schema de reorganizare a MLPDA, acesta a redus Direcția de integritate și anti-corupție a ministerului la un rol minuscul. De la o direcție cu zeci de angajați responsabili cu implementarea Strategiei Naționale Anticorupție, atât în cadrul instituției, cât și la nivelul întregii administrații publice din România, structura de anticorupție a MLPDA s-a transformat într-un firav compartiment cu una sau două persoane angajate! Astfel cei responsabili cu integritatea și anti-corupția au devenit doar niște umili subordonați ai șefilor numiți politic de ministrul Ion Ștefan.

Tocmai în acest sector, unde se derulează peste 15.000 de proiecte de lucrări publice, finanțate din bani publici, românești sau europeni, PNL și ministrul „Grindă” au găsit de cuviință să reducă la minim personalul și resursele anti-corupție. Este o abordare diametral opusă față de discursul public al PNL.

Disponibilizări ilegale, pentru rudele și amicii miniștrilor

Nu este însă vorba doar de o neglijență. Este mai mult decât atât. Reducerea structurii de integritate are în spate o motivație premeditată legată de deciziile controversate luate de domnul Ion Ștefan. O structură puternică de integritate ar fi fost, de bună seamă, în totală opoziție cu numirile de rude și apropiați în funcțiile ministeriale. O structură puternică de integritate în cadrul ministerului ar fi reprezentat probabil un obstacol în disponibilizările ilegale întreprinse de ministru, pentru a face loc altor rude, amici și politruci ai ministrului Ștefan.

Sunt nu mai puțin de 26 rude, rubedenii, cunoștințe, pile și relații ale ministrului Grindă care au fost puse în funcții și sinecuri pe banii de la stat. Verișori, fini, cumetri, consilieri personali, foști chelneri sau manichiuriste și un întreg pomelnic de politruci din cercul de încredere al ministrului Grindă au împânzit cu toții structurile Ministerului Dezvoltării și ale administrației publice centrale și locale.

În paralel cu implantarea în funcții publice a cumetrilor și pilelor sale, ministrul Ion Ștefan a declanșat o adevărată epurare politică în ministerul pe care îl conduce!

Redimensionarea structurii de personal a unui minister este, desigur, o decizie politică, iar ministrul are toată libertatea să restructureze instituția în acord cu propria viziune politică. Există însă o singură condiție: respectarea legii! Restructurarea trebuie să se facă în acord cu procedurile legale și trebuie să aibă o motivare clară și criterii obiective bine definite pentru deciziile de disponibilizare.

 

Hotărârea de Guvern promovată de domnul ministru Ion Ștefan nu a respectat niciunul dintre aceste obiective. Actul normativ a fost adoptat fără avizul Consiliului Legislativ – acest aviz a fost emis ulterior adoptării, exact ca în cazul ordonanțelor de urgență adoptate de Guvernul Orban în „Noaptea ordonanțelor” și care tocmai din acest motiv au fost declarate neconstituționale de către CCR. Disponibilizările făcute de ministrul Grindă nu încalcă doar Constituția și legile care erau în vigoare în momentul venirii sale la conducerea ministerului. Încalcă inclusiv decretul președintelui Iohannis și alte deciziile luate în timpul pandemiei chiar de guvernul din care face parte domnul ministru Ion Ștefan. Epurarea politică pe care acesta o face în minister, pentru a-și instala rudele și apropiații este contrară Art. 20 din Legea Stării de Alertă care prevede că „valabilitatea contractelor colective de muncă și a acordurilor colective de muncă se prelungește pe durata stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acesteia”. Altfel spus domnul ministru a dispus declanșarea procedurilor de concedieri colective nesocotind prevederile legale care au stat la baza instituirii stării de urgență și a stării de alertă.

Caracterul nelegal al acestor disponibilizări apare la tot pasul în aproape toate procedurile desfășurate. Nu există criterii obiective pentru stabilirea angajaților disponibilizați, nu se respectă termenele legale de preaviz și de concurs, se încalcă numeroase legi și decizi ale Curții Constituționale și, în general, totul este o făcătură abuzivă menită a face loc pentru angajarea rudelor și amicilor ministrului. Ilegalitățile comise în această procedură sunt atât de multe este o certitudine că Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației va pierde procesul intentat deja de salariații disponibilizați ilegal.

Întrebarea care rămâne și care îi privește în mod direct pe cetățenii români care contribuie cu taxe și impozite, este cine și din ce bani va achita prejudiciul produs de ministrul Grindă, atunci când angajații vor câștiga procesele în instanță? Cum va răspunde ministrul Grindă, când din bani publici, Guvernul va fi obligat de instanță să plătească retroactiv drepturile acestor salariați? Cine va rezolva toate probleme ce vor apărea când acești angajați disponibilizați ilegal vor trebui reîncadrați și vom ajunge din nou să avem două sau trei persoane pe același post cum s-a mai întâmplat în alte guvernări ale PNL?

De altfel, se pare că a devenit o practică obișnuită a PNL ca atunci când vine la guvernare să disponibilizeze în mod ilegal angajați din sistemul public pentru a face loc clientelei politice.

În mod ironic, în raportul de activitate al ministrului Ion Ștefan, aceste sute de angajați disponibilizați sunt numiți „profesioniștii instituției, care și-au dat seama de ritmul său de lucru și de cerințele sale”. Dacă cei disponibilizați erau „profesioniștii instituției”, de ce au fost dați afară și cât de profesioniști vor fi cei care vor veni în locul lor, având în vedere că specificul activității ministerului presupune o specializare care se dobândește în ani de activitate.

Toate „realizările” ministrului poartă marca guvernării PSD

În fapt, ministrul „Grindă” nu a fost interesat niciun moment să valorifice experiența celor pe care i-a disponibilizat. În tot mandatul său de 7 luni, nu a fost în stare să deschidă niciun nou șantier, nu a fost în stare să demareze niciun proiect nou.

Toate realizările cu care se laudă în rapoartele de activitate poartă marca guvernării PSD.

  • Se laudă cu „începerea de reabilitare la Cazinoul din Constanța”, în condițiile în care toate etapele de contractare și finanțare fuseseră parcurse în Guvernarea PSD.
  • Se laudă cu „reînnoirea” garanțiilor și graficului de lucrări pentru stadioanele bucureștene ce vor fi incluse în Campionatul European de Fotbal, în condițiile în care aceste lucrări au fost demarate în guvernarea PSD.
  • Se mai laudă domnul ministru cu finanțarea proiectelor din Programul Național de Dezvoltare Locală, un program creat și implementat cu succes de PSD și care a fost mult timp una dintre țintele predilecte ale atacurilor PNL. Iar în pofida avertizărilor PSD, ministrul a subdimensionat bugetul PNDL pentru care a alocat inițial doar 2,5 miliarde lei, deși necesarul pentru 2020 era de 8 miliarde lei, fiind nevoit să-l suplimenteze la prima rectificare a bugetului de stat.
  • Tot așa se laudă ministrul Grindă cu „semnarea contractelor  de finanțare din Programul Operațional Regional, pentru proiecte însumând peste 1 miliard lei”. Aceasta este marea realizare, în condițiile în care, în Guvernarea PSD, gradul de contractare în POR depășise deja 100%, cu contracte semnate în valoare de 45 miliarde lei. Ministrul Grindă nu are niciun merit pentru această așa-zisă „realizare”. Este munca profesioniștilor pe care îi dă acum afară pentru a face loc neamurilor sale.
  • S-a mai lăudat domnul ministru cu „SEMNAREA contractelor pentru cele 3 Spitale Regionale, de la Iași, Cluj-Napoca și Craiova”. Într-adevăr! Fix atât a făcut ministrul Grindă: a semnat! Dar a semnat o documentați complexă la care s-a lucrat mult înainte ca domnul Ion Ștefan să devină ministrul Dezvoltării. Iar ceea ce omite să menționeze domnul ministru în rapoartele sale este durata pe care a stabilit-o pentru realiza aceste spitale regionale: 107 luni pentru Spitalul Regional de la Cluj-Napoca, 104 luni pentru cel de la Craoiva și 106 luni pentru cel de la Iași. Altfel spus, marea „realizare” a ministrului e că în cel mai bun caz , dacă cei care vor construi spitalele nu vor greși nicio grindă, ele vor fi gata după aproape 9 ani, adică cu mult după ce domnul „Grindă” nu va mai fi ministru!

Există totuși o „mare realizare” care i se poate atribui exclusiv actualului ministru: Este vorba de „unda verde” pe care acesta a dat-o pentru asfaltarea drumului forestier „Câmpina Săcele” propus de Guvernul PNL, ca alternativă, în locul autostrăzii Comarnic-Brașov, pe care tot ei au oprit-o exact în momentul în care trebuiau să înceapă lucrările contractate în baza parteneriatului public-privat angajat în guvernarea PSD!

Iar domnul ministru mai invocă în rapoartele sale o altă „măreață realizare”, respectiv „mutarea ședințelor consiliilor locale în mediul online, pentru respectarea restricțiilor impuse prin starea de urgență” – dacă și în această privință domnul ministru își arogă acest merit al „mutării ședințelor în online”, asta spune totul despre propria sa competență.

Există totuși un aspect care îl distinge pe domnul ministru „Grindă” de toți ceilalți membri ai Cabinetului Orban. Este singurul ministru dat în judecată inclusiv de funcționarii de la compartimentul de contencios administrativ, alături de alți zeci de profesioniști pe care i-a umilit prin modul ilegal în care i-a lăsat pe drumuri.

În rest, cea mai notabilă realizare a ministrului este cohorta de rude, rubedenii, neamuri și politruci pe care a reușit să o implanteze, pe funcții călduțe, bine remunerate, din administrația publică centrală și locală.

Doar pentru această așa-zisă realizare, domnul ministru Ion Ștefan ar trebui să-și dea undă verde pentru a pleca cu totul din funcția guvernamentală, înainte de a compromite cu totul noțiunea de ministru.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.