Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD NU are majoritate pentru a dărâma Guvernul la o moțiune de cenzură: Tudose joacă la RUPERE

Inquam Photos / Octav Ganea
dragnea tudose parlament

Liderii PSD se vor întâlni în Comitetul Executiv al partidului. În ședință se intră cu un plan destul de clar: Dragnea va cere demisia lui Tudose, însă acesta se ține tare pe poziție. Surse din PSD ne-au precizat că este foarte posibil să se ajungă la o moțiune de cenzură împotriva lui Mihai Tudose în Parlament, iar aici jocurile se complică foarte tare pentru PSD.

Citește și: Șerban Nicolae dezvăluie cheia întregului război politic: asta le voi spune colegilor mei în Comitetul Executiv

La moțiunea împotriva lui Sorin Grindeanu, opoziția s-a abținut de la vot, același lucru făcându-l și cei de la UDMR și cei de la minorități.

233 de voturi sunt necesare pentru a trece o moțiune de cenzură. PSD+ALDE au, teoretic, în Parlament o majoritate solidă de 243 de voturi. Aici însă va trebui să scădem parlamentarii din organizațiile PSD care sunt alături de Mihai Tudose. Este vorba despre cel puțin cinci organizații (Buzău, Brăila, Dâmbovița, Constanța și Vrancea), care totalizează 30 de voturi. Cifrele nu sunt definitive pentru că în Parlament pot fi senatori sau deputați care vor negocia personal cu una dintre tabere. Deci, cifra de 30 de voturi pentru Tudose este una aproximativă, nu una absolută.

Așadar, fără 30 de voturi PSD+ALDE ar rămâne cu doar 213 voturi și moțiunea de cenzură nu trece. Aici intervine însă UDMR-ul, care în lumina ultimelor declarații ale lui Mihai Tudose este de așteptat să voteze alături de PSD. Cei de la UDMR ar aduce exact cele 30 de voturi pierdute de PSD prin organizațiile fidele lui Mihai Tudose.

Având în vedere că PSD are nevoie de UDMR, asta înseamnă că vor urma negocierila sânge cu maghiarii, chiar dacă aceștia au un motiv să-l vrea mazilit pe Mihai Tudose. La ultima moțiune de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, cei de la UDMR s-au abținut de la vot, arătând că aceasta este o problemă internă a PSD.

Cel mai probabil vor fi purtate negocieri și cu grupul Minorităților naționale, care ar aduce 17 voturi. În acest grup există mai multe tabere și voturile nu pot fi securizate decât prin negocieri individuale.

Toate aceste calcule pot suferi modificări radicale, în funcție de negocierile politice. Acesta este punctul de start, de la aceste cifre pleacă calculele, dar negocierile politice și mai ales desfășurarea ostilităților în ședința Comitetului Executiv al PSD.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.